8.10.14

3ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών : Μια μεγάλη επιτυχία αφιερωμένη στην «Πόλη της καρδιάς μας!»

.
Τρεις μέρες αφιερωμένες στην «Πόλη των πόλεων»,  στην «Πόλη της καρδιάς μας». 
Τρεις μέρες υποδειγματικής προσφοράς γνώσης  στους νεότερους
αλλά και τρεις μέρες μνήμης για τους παλαιότερους.

 Γράφει ο συνεργάτης μας Λεων. Κουμάκης
Όλα αυτά με την συγκινητική, εθελοντική εργασία δεκάδων Κωνσταντινουπολιτών οι οποίοι για σχεδόν δέκα ολόκληρους μήνες εργάστηκαν σκληρά, μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε, ώστε να καταφέρουν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο: Να τιμήσουν επάξια, για μια ακόμα φορά, την αξεπέραστη ανά τους αιώνες «Πόλη των πόλεων», την «Πόλη της καρδιάς μας» η οποία πάντα θα έχει μια ξεχωριστή θέση μες την ψυχή όχι μόνο όσων γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εκεί, αλλά και κάθε Έλληνα, κάθε εποχής.
Το 3ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκε (3, 4 και 5 Οκτωβρίου 2014) στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου στον Άλιμο, ενός κάποτε απέραντου σκουπιδότοπου (1985), τον οποίο μερικοί σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες ευεργέτες μετέτρεψαν σε ένα πραγματικό παλάτι μέσα στο οποίο αθλείται με ασφάλεια η νέα Ελληνική γενιά, μακριά από τους θανατηφόρους κινδύνους που απειλούν την νεολαία μας σήμερα. Η είσοδος στο Φεστιβάλ ήταν ελεύθερη ενώ κάθε επισκέπτης έπαιρνε ένα δωρεάν λαχνό με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500 επισκέπτες να κερδίσουν διάφορα δώρα (βιβλία, ποτά, αρώματα, παγωτά κ.α.)
Από το πληθωρικό, πλούσιο πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ με 50 περίπου διαφορετικές εκδηλώσεις και εκθέσεις ή άλλες δραστηριότητες όπως η εθελοντική αιμοδοσία ή η συλλογή φαρμάκων, ήταν φυσικό κάποιες να ξεχωρίσουν συγκεντρώνοντας την μεγαλύτερη προτίμηση των πολλών χιλιάδων επισκεπτών του Φεστιβάλ:
Το Άγιον Μύρον  υπήρξε μια πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συνδέσμου Χάλκης «Άγιος Νικόλαος» ο οποίος σε συνεργασία με τον μυρεψό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως φαρμακοποιό Ιωσήφ Κωνσταντινίδη πρόσφεραν στους επισκέπτες του 3ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών μια αξέχαστη περιπλάνηση στον μυστηριακό κόσμο των μυρίπνοων βοτάνων και των λοιπών υλικών σύστασης του Αγίου Μύρου μέσα σε ένα χώρο μεθυστικών αρωμάτων. Το Άγιον Μύρον (ή «έλαιον ευχαριστίας» ή «έλαιον χρίσεως» ή «χρίσμα ευχαριστίας» ή «χρίσμα επουράνιον») είναι ένα μείγμα λαδιού και 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ” αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Η καλύτερη γνωριμία των επισκεπτών του Φεστιβάλ με την απύθμενη θρησκευτική παράδοση της Πόλης του Μέγα Κωνσταντίνου σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι και τα τελευταία λεπτά πριν από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
Το Ιστορικό Πανόραμα της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα «συμπυκνωμένο χυμό γνώσης» για κάθε άνθρωπο, νέο ή ηλικιωμένο, Έλληνα ή ξένο και αποτελεί μια καταπληκτική περιπλάνηση στην ιστορική πορεία της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα, περιεκτικά και με μεγάλη ιστορική ακρίβεια μια μικρή ομάδα Κωνσταντινουπολιτών (Γ. Αναπνιώτης, Κ. Μαζοκόπου, Δρ Αιμ. Ξανθοπούλου, Π. Παρασκευοπούλου και Δ. Τσουκάτος) εργάστηκαν αμέτρητες ώρες για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό σύνολο, αποτυπωμένο σε 35 περίπου μεγάλους πίνακες με εικόνες, χάρτες και σύντομες περιγραφές που καλύπτουν την περίοδο από 11 Μαΐου 330 μ.Χ. όταν έγιναν τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης από τον Μέγα Κωνσταντίνο (η «Πόλη της καρδιάς μας» είχε ιδρυθεί σαν Βυζάντιο το 658/7 π.Χ.), μέχρι και το έτος 1974 μ.Χ. , καθηλώνοντας κάθε επισκέπτη.
Το δίωρο μουσικοχορευτικό θεατρικό δρώμενο «Εκεί που σμίγει η Δύση με την Ανατολή» με την αρμονική συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Ελένη Χαλκούση» του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου, του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως, του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Πριγκηπιανών «Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς» με την καθοδήγηση του Α. Κατσινέλλη, με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών υπό την καθοδήγηση της Δ. Γρατσιούνη καθώς και ομάδων ή ατόμων που με τα ιδιαίτερα  χαρίσματα τους συνεισφέρουν στο εντυπωσιακό θεατρικό δρώμενο το οποίο καθήλωσε πολλές εκατοντάδες θεατές – οι μισοί σχεδόν όρθιοι!
Το αφιέρωμα μνήμης στα «50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης» με την προβολή ενός πολύ συγκινητικού ντοκιμαντέρ διαρκείας 23 λεπτών που αφορά την πορεία ξεριζωμού του Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού από τις αλησμόνητες πατρίδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι έβγαιναν από την κατάμεστη αίθουσα προβολής σκούπιζαν τα δάκρυά τους, ενώ η αδυναμία του χώρου προβολής να ικανοποιήσει όσους ήθελαν να το παρακολουθήσουν, οδήγησε στην αναμετάδοση του και σε άλλο χώρο έξω από την αίθουσα προβολής. Πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων από την Τουρκία το 1964» ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσος Μπουλμέτης προλόγισε το ντοκιμαντέρ, ενώ ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών καθηγητής Νίκος Ουζούνογλου μίλησε για την ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας η οποία κορυφώθηκε με τις απελάσεις του 1964. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί προσφορά του Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας ενώ  η παραγωγή του αποτελεί ευγενική προσφορά των Μάνια Ζούση (αφήγηση), Γιώργου Κουρμούζα (σκηνοθετική επιμέλεια) και Λεωνίδα Κουμάκη(σενάριο).
02_φωτο
Η συνολική οργάνωση του Φεστιβάλ ανήκε στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών με υπεύθυνη οργάνωσης, το μέλος του ΔΣ της ΟΙΟΜΚΩ Δρα Ελίζα Φερεκίδου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους δεκάδες εθελοντές που εργάστηκαν εντατικά για να φέρουν εις πέρας το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα. Ακόμα, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους έγιναν χορηγοί σε δύσκολους καιρούς για ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό γεγονός  (Εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ, Παγωτά ΔΕΛΗΟΛΑΝΗ, Κατασκευές Μεταλλικών και Δερμάτινων Επίπλων ΛΥΟΧΩΡΟΣ, Γραφικές Τέχνες ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, Μεζεδοπωλείο / Καφέ Αιαλίς, Δήμοι Αλίμου και Π. Φαλήρου κ.α.)
Είναι απόλυτα βέβαιο πως το επόμενο, 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών, που αναμένεται να οργανωθεί το 2016 θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις!

http://koumakis.analyst.gr/