30.10.14

"Λευκή Βίβλος 2014": Το υπέρτατο θεσμικό κείμενο περιγράφει ποια μαχητικά και πολεμικά πλοία θα προμηθευθούν οι ΕΔ


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΕΔ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΟ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ"

Την απόκτηση μαχητικού 4ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία και πλοίων αεράμυνας περιοχής προβλέπει η πολύ σημαντική έκδοση του υπέρτατου θεσμικού κειμένου Εθνικής Ασφάλειας, της "Λευκής Βίβλου" που για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

Σε μία έκδοση συνολικά οκτώ κεφαλαίων που απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την Εθνική Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας για το παρόν και το μέλλον του Εθνους και του Ελληνικού Κράτους και τα οποία θα αναλυθούν λεπτομερώς σε επόμενα σημειώματα του defencenet.gr, αλλά και σε εκτενή ανάλυση στο επόμενο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, η "Λευκή Βίβλος 2014", στο υποκεφάλαιο "Εξελίξεις στις Ενοπλες Δυνάμεις" αναφέρει ότι:
"Για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων απειλών στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μεριμνήσει άμεσα για
-Την επαύξηση των δυνατοτήτων του ΠΝ με πλοία με δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και σύγχρονα υποβρύχια
-Την επαύξηση τξν δυνατοτητων της ΠΑ με αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και απόκτηση αεροσκαφών 4ης γενιάς
-Την επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς
-Την ευπαύξηση δυνατοτήτων σε σύγχρονους τομείς δραστηριοποίησης των ΕΔ όπως σε αυτόν του διαστήματτος (π.χ. συμμετοχή στο πρόγραμμα HELIOS) και του κυβερνοχώρου".
Το εντυπωσιακό είναι ότι η "Λευκή ΒίΒλος" προσδιορίζει την γενιά των αεροσκαφών ενώ θα μπορούσε να συμπεριλάβει διαζευκτικά και την 5ης γενιά, αφού ούτως ή άλλως όταν υλοποιηθεί η προμήθεια (για 20+20 μαχητικά κάνουν λόγο οι σχετικές πληροφορίες) θα έχουμε ξεπεράσει το έτος 2020 και η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει ή θα ολοκληρώνει την παράδοση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.
Ενώ από το 2023 η τουρκική Αεροπορία θα έχει εισέλθει στην τελική ευθεία απόκτησης του αεροσκάφους 5ης γενιάς που θα αντικαταστήσει τα F-16 είτε αυτό είναι εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής είτε αγοραστεί ένα σχέδιο από το εξωτερικό.
Πάντως τα μαχητικά 4ης γενιάς είναι συγκεκριμένα: Δύο "νέα" δυτικοευρωπαϊκά σχέδια (Eurofighter, Rafale F.3), τρία αμερικανικά που αποτελούν εξελίξεις σχεδιάσεων της δεκαετίας του '70 (F/A-18E/F στις εκδόσεις Super Hornet ή Silent Hornet, F-15 στην έκδοση Silent Eagle και το "υπέρτατο" F-16 Viper) και, τέλος, τα ρωσικά Su-35S/BM (ένα απίστευτο μαχητικό, ότι πιο κοντά στα 5ης γενιάς μαχητικά, στην μισή τιμή από αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά) και MiG-35 το οποίο είναι πολύ καλό, αλλά ακόμα δεν έχει μπει σε παραγωγή.
Για το Ναυτικό η περιγραφή στην "Λευκή Βίβλο" "δίνει" την γαλλική σχεδίαση της FREMM και μόνο. Κανένα άλλο πλοίο δεν μπορεί να προσδώσει δυνατότητες χερσαίας κρούσης στο ΠΝ με βλήματα cruise Scalp Naval και ταυτόχρονα δυνατότητες αεράμυνας περιοχή, όπως αυτές που αναφέροντι στην "Λευκή Βίβλο"
Εν πάση περιπτώσει για πρώτη φορά έχουμε το "απόλυτο" θεσμικό κείμενο το οποίο προσεγγίζει με ουσιαστικές αναφορές το ζήτημα του προγραμματισμού σε προμήθεια μέσων για την εθνική άμυνα και ασφάλαια.
Για την ιστορία, σε αυτή την πρώτη προσέγγιση του περιεχομένου της "Λευκής Βίβλου" (μια που θα ακολουθήσουν αρκετά αναλυτικά σημειώματα) η ελληνική "Λευκή Βίβλος 2014", "υπογράφεται" από τονυπουργό Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικής Πολιτικής, δρα. Π.Αδαμίδη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ.Κωσταράκο.
 defencenet.gr