8.9.14

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί ναυτική άσκηση με την Ουκρανία στην Οδησσό - Ασκήσεις με Su-24 τα "αντίποινα" της Ρωσίας


Σε κοινές ασκήσεις μέσα στην Μαύρη Θάλασσα προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Ουκρανούς σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη Ρωσία.Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στη Μαύρη θάλασσα από σήμερα έως στις 10 Σεπτεμβρίου.
 
Συγκριμένα  θα ασκηθούν σε περιοχή βόρειο-δυτικά της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην Οδησσό, το μονο ουσιαστικά λιμάνι που έχει απομείνει στην Ουκρανία. Οι ασκήσεις έχουν την ονομασία  "Sea Breeze 2014». 
 
Όπως ανέφερε το RIA Novosti σε δηλώσεις του Ουκρανικού  Υπουργείου Άμυνας, ο σκοπός των θαλάσσιων ασκήσεων είναι η «εκτέλεση διεθνούς επιχείρησης για την διασφάλιση   της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή της ζώνης κρίσης». 
 
Η άσκηση θα περιλαμβάνει σενάρια αναζήτησης , εντοπισμού και εξουδετέρωσης  των εισβολέων, καθώς και της  παροχής βοήθειας σε πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο.Φυσικά όταν αναφέρονται σε εισβολείς ενοούν το ρωσικό Ναυτικό.
 
Αναμένεται ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν, επίσης, η  Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρουμανία και η Τουρκία. Συνολικά θα συμμετέχουν 12 πλοία και σκάφη υποστήριξης, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αεροπορίας του ουκρανικού Ναυτικού. Ως παρατηρητές στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Γεωργίας, της Νορβηγίας, της
Σουηδίας και της Γαλλίας.
 
Αποκαλύπτεται έτσι ο σκοπός της διέλευσης των Στενών των τεσσάρων ΝΑΤΟϊκών πλοίων για τα οποία σας είχαμε ενημερώσει πριν λίγες μέρες. 
 
Πρόκειται για το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross κλάσης Arleigh Burke,  για το γαλλικο Commandant Birot, για την καναδική φρεγάτα HMCS Toronto, κλάσης Halifax, και την ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon.
 
Σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ του 1936, τα πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν σε Παρευξείνιες χώρες μπορούν να μείνουν στην Μαύρη Θάλασσα για 21 ημέρες. Το μέγεθος ενός τέτοιου πλοίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 45000 τόνους. 
 
Από ρωσικής πλευράς η άφιξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα απαντάται με τακτικές ασκήσεις της Αεροπορίας του Ναυτικού. Συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη κρούσης Su-24 θα εκτελέσουν ασκήσεις γύρο από τα ΝΑΤΟϊκά σκάφη, με σκοπό την "καταστροφή και την εκδίωξη" των εισβολέων από την Μαύρη Θάλασσα.
 
 defencenet.gr