5.9.14

Συνέντευξη στο PRESS time του Στέλιου Παπαθεμελή



1) Ποια είναι η γνώμη σας για την έριδα που έχει ξεσπάσει στα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Σημίτη και τον κ. Παπανδρέου;



1) Για να θυμηθούμε τον χαριτωμένο Χρόνη Μίσσιο «εγώ έφυγα νωρίς», από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μου πέφτει επομένως λόγος να σχολιάζω τα «οικογενειακά» τους. Αλλά αφού τα εκθέτουν στην αγορά, κάθε πολίτης δικαιούται να έχει άποψη.
    Κατ’ αρχήν «κακό χωριό τα λίγα σπίτια» και στο ΠΑΣΟΚ απέμειναν πια πολύ λίγα σπίτια. Επομένως, δεν εκπλήσσουν κανένα τα διαδραματιζόμενα των ημερών. Ο Σημίτης βαρύνεται με την βίαιη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Ο υπαρκτός εκσυγχρονισμός του το μετέτρεψε από πατριωτικό σε εθνομηδενιστικό και από κοινωνιστικού - σοσιαλιστικού προσανατολισμού σε νεοφιλελεύθερο. Ο ΓΑΠ στη συνέχεια το κατέστησε μνημονιακό και την χώρα αποικία χρέους. Ο Βενιζέλος δεν διαφοροποιήθηκε και δεν αντέδρασε στις πολιτικές των δύο προηγουμένων. Τώρα τις συνεχίζει. Εφόσον τις συνεχίζει εκ των πραγμάτων διαχειρίζεται τα προδικαστικά του πλειστηριασμού…
    Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει δομικό πρόβλημα ταυτότητας, αλλά και στην αβέβαιη εκδοχή που θα το έλυε, τα περιθώρια επιβίωσης του είναι σχεδόν μηδενικά. Η ζωή του είναι «εν τάφω» και οι εναπομένοντες οπαδοί του μάλλον δεν προσδοκούν «ανάστασιν νεκρών».


2) Τι πιστεύετε ότι θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου αν ζούσε και τι θα έκανε;


2) Αν ο Ανδρέας ζούσε, τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα θα ήταν βαθύτατα διαφορετικά. Θα καταργούσε όλους που κατεδάφισαν το έργο του, προεξαρχόντων και των μελών της οικογένειάς του και θα προωθούσε μια πολιτική στους αντίποδες της σημερινής. Απίγονοι και Επίγονοι δεν εμπνέονται από εκείνον. Τον απορρίπτουν, παρότι ενίοτε τον επικαλούνται.


3) Πιστεύετε ότι τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;


3) Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αλλάξει ηγεσία - θα συμβεί και αυτό - το βασικό του πρόβλημα είναι να αλλάξει πολιτική. Να αλλάξει κατά 180 μοίρες πολιτική.