18.9.14

Εκλεισαν οι κάλπες στην Σκωτία: "ΟΧΙ" στην ανεξαρτησία δίνει το ΥοuGov - "ΝΑΙ" μια ιρλανδική έρευνα (upd)

Με 54% «όχι» και 46% «ναι» προβλέπει το site ΥοuGov ότι θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας. Το YouGov είναι μέλος της βρετανικής ένωσης εταιρειών δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς (British Polling Council).
Το δείγμα ήταν 1.828 πολίτες που είχαν ψηφίσει ήδη και άλλοι 800 Σκώτοι που είχαν ψηφίσει δι'αλληλογραφίας.

Σε δήλωσή του στο BBC, ο πρόεδρος του YouGov, Πίτερ Κέλνερ εμφανίστηκε 99% βέβαιος ότι η κάλπη θα βγάλει «όχι».
Αντίθετα, όπως αναφέρει το ιρλανδικό the Liberal (στην Σκωτία απαγορεύθηκε η διενέργεια και δημοσιοποίηση επίσημων exit polls) τα πρώτα exit polls σε 5 επαρχίες-"κλειδιά" του δημοψηφίσματος  δείχνουν μια μετακίνηση του εκλογικού σώματος προς την ανεξαρτησία.
Έτσι και σύμφωνα με αυτά σε δείγμα 1000 ατόμων που ερωτήθηκαν τι ψήφισαν το «ναι» προηγείται με 7 μονάδες έναντι του «όχι».
Mεταφέρουμε την είδηση με κάθε επιφύλαξη, φυσικά, αφού δεν αφορά επίσημο exit poll.
Οι κάλπες έκλεισανν στις 22.00 ώρα Σκωτίας, δηλαδή 00.00 ώρα Ελλάδος, στα 5.579 εκλογικά τμήματα. Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η μακρά διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ της καταμέτρησης των  ψήφων από το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρωθυπουργός της Άλεξ Σάλμοντ έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter. 
«Αυτή ήταν μια αξιοσημείωτη ημέρα. Το μέλλον της Σκωτίας βρίσκεται πραγματικά στα  χέρια της Σκωτίας» έγραψε ο Σάλμοντ, λίγη ώρα μετά  των κλείσιμο των καλπών.
Τα αποτελέσματα θα σταλούν στο Εδιμβούργο από όπου η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα, τις πρώτες πρωινές ώρες.
Aπό νωρίς το πρωί οι ουρές στα 5.579 εκλογικά τμήματα ήταν μεγάλες. Όπως εκτιμούν οι απεσταλμένοι των βρετανικών ΜΜΕ, η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Το μεσημέρι, 10 ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες ο διάσημος τενίστας και πρωταθλητής του Wimbledon Andy Murray τουϊταρε στους 2,7 εκατ. followers του την υποστήριξή του στο "ναι".
"Άκουσα ότι ο Andy Murray έκανε άλλη μία νίκη σήμερα, και αυτά είναι υπέροχα νέα και νομίζω πως είναι και ένα μήνυμα για την Σκωτία. Ας το κάνουμε τώρα γιατί είναι η ευκαιρία που δίνεται μόνο μια φορά στη ζωή και αυτό φαίνεται από όσους ψήφισαν", σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Α.Salmond.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μεγάλος όγκος των αποτελεσμάτων αναμένεται μεταξύ 5:00 και 7:00 το πρωί της Παρασκευής με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται περίπου στις 8:30.
Το αποτέλεσμα της κάθε καταμέτρησης θα μεταδίδεται στην κεντρική εκλογική επιτροπή στο Εδιμβούργο, όπου θα γίνεται η τελική επεξεργασία των στοιχείων.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να φτάσουν στην κεντρική επιτροπή γύρω στις 3:30 με 4 το πρωί ώρα Ελλλάδος, από τα απομονωμένα νησιά Ορκνεϊ, βορείως της Σκωτίας. Τα περισσότερα αποτελέσματα, αναμένεται να φτάσουν στο Εδιμβούργο μεταξύ 5 και 6 το πρωί.
Οι μεγάλες πόλεις, το Εδιμβούργο, η Γλασκόβη και το Αμπερντίν, όπου κατοικούν το 25% των ψηφοφόρων, θα δώσουν τα δικά τους αποτελέσματα γύρω στις 7 το πρωί, ώρα Ελλάδος.
Συνολικά είχαν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν, αλλά και  τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι συμμετείχαν μαζικά στο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της περιοχής στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, απλούς θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δείτε αναλυτικά το χάρτη με τα αποτελέσματα εδώ
 defencenet.gr