5.9.14

Ρωσία-Γαλλία-Mistral: «Αλμυρή» μπορεί να αποδειχθεί η ακύρωση


Η απόφαση αναστολής της παράδοσης του πρώτου ελικοπτεροφόρου σκάφους τύπου Mistral της γαλλικής DCNS στη Ρωσία, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εκπλήξεις για τη Γαλλία, που θα κληθεί να σηκώσει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και την αξία της σύμβασης.
Το μικρότερο κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η Γαλλία ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που έχει ήδη εισπράξει από τους Ρώσους στο πλαίσιο υλοποίησης της σύμβασης για τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου του τύπου, του «Βλαδιβοστόκ» και την πρόοδο των εργασιών και στο δεύτερο, το «Σεβαστούπολη».

Όμως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα εγερθούν απαιτήσεις αποζημίωσης από ρωσικής πλευράς μέσω της προσφυγής σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, με το τελικό κόστος να υπολογίζεται από τη Ρωσία, ακόμη και στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η σύμβαση προβλέπει επιπλέον αποζημίωση ύψους 251 εκατομμυρίων ευρώ ως ποινή σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η σύμβαση με υπαιτιότητα του προμηθευτή, όμως σε αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες απαιτήσεις τις οποίες θα κρίνουν τα διεθνή δικαστήρια.
Για παράδειγμα, οι 400 ναύτες και αξιωματικοί του ρωσικού ναυτικού που εκπαιδεύονται στα ναυπηγεία της DCNS στο Saint-Nazaire, στη δυτική Γαλλία, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κάποια άλλη θέση και η έλλειψή τους από τη δύναμη του κλάδου συνεπάγεται κάποια κόστη. Και δεν είναι μόνο αυτά.
Σε αυτά τα προβλήματα για τη γαλλική κυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί και η οργή των εργαζομένων για την αναστολή υλοποίησης της σύμβασης, με το σωματείο τους να εκφράζει «έκπληξη και οργή». Είναι προφανές, ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να στοιχίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντένις Μαντούροφ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά το πρόγραμμα θα προχωρήσει και η γαλλική πλευρά θα παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα. Η δήλωση αυτή, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ψύχραιμη αντιμετώπιση του θέματος, χθες και από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Επίσης, οι εργασίες στις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα πλοία στον ρωσικό στόλο, δεν έχουν σταματήσει. Περιττό να προσθέσουμε, ότι και αυτά τα κόστη θα προστεθούν στον κατάλογο των προς αποζημίωση εάν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια…
defence-point