9.9.14

Στην άμεση έναρξη εγχώριας ναυπήγησης LPD προχωρά η Ρωσία σε απάντηση για τα Mistral (upd)

ΣΕ 36 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ

Στη εγχώρια ναυπήγηση νέας κλάσης ελικοπτεροφόρων (βασικά Πλοία Διοίκησης Αποβάσεων-LPD) πρόκειται να προχωρήσει η Ρωσία μετά τους γαλλικούς εκβιασμούς για τα LPD Mistral που έχουν ως αποτέλεσμα να καρκινοβατεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ναυπήγησης σκαφών επιφανείας του ρωσικού Ναυτικού.
 
Σύμφωνα με σημερινή του δήλωση στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, παραδέχθηκε ότι ήταν "λάθος" (ένα ακόμα λάδος του πρώην υπουργού Αμυνας της χώρας Α.Σερντιουκόφ...) η ανάθεση ενός τόσο σημαντικού ναυπηγικού προγράμματος για το ρωσικό Ναυτικό σε ναυπηγεία εκτός Ρωσίας και πλέον δηλώνει ότι "Η Ρωσία είναι έτοιμη κι έχει την τεχνογνωσία για να ναυπηγήσει μόνη της σκλάδη κλάσης LPD"
 
Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι πώς ότι και να γίνει με τα δύο Mistral που ναυπηγεί η DCNS δεν θα υπάρξει υλοποίηση της option για άλλα δύο σκάφη και οποιαδήποτε ανάγκη του ρωικού Ναυτικού θα καλυφθεί από εγχώριας ναυπήγησης πλοία.
 
Ετσι ή αλλιώς η μεγαλύτερη ναυπηγός εταιρεία της Ρωσίας η USC που συμμετείχε στη ναυπήγηση των MIstal κατασκευάζοντας μεγάλα τμήματα του σκάφους (τα οποία έστελνε εν συνεχεία στην Γαλλία για να συναρμολογηθούν) έχει τα πλήρη σχέδια των Mistral και θεωρείται ότι το νέο σκάφος που θα ναυπηγήσουν οι Ρώσοι θα μοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με το Mistral.
 
Aλλωστε οι Γάλλοι ναυπηγούν μόνο το σκάφος που είναι το 40% της αξίας της ναυπήγησης. Ηλεκτρονικά (ραντάρ, σύστημα μάχης κλπ) και όπλα που αποτελούν το 60% της αξίας των Mistral θα ήταν έτσι ή αλλιώς ρωσικής κατασκευής.
 
Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι μέσα σε 18 μήνες μπορούν να παραδώσουν το σκάφος ενός νέου LPD, το οποίο θα ήταν επιχειρησιακό σε 36 μήνες από σήμερα, δηλαδή περί το τέλος του 2017, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο 100% στα δικά της χαρακτηριστικά.
Το "ρωσικό" Mistral διαφέρει από τα γαλλικά λόγω του ενισχυμένου καταστρώματος από το οποίο προορίζεται να επιχειρούν δεκάδες επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτεραπολύ περισσότερα απ'ότι στην γαλλική έκδοση και θα είναι προετοιμασμένο να δρα επί μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αρκτική Θάλασσα και στον Βόρειο Ωκεανό.
 
Τα Mistral, πάντως, δεν θα ήταν επιχειρησιακά πριν από το τέλος του 2015.
 
Η διμερής σύμβαση για την πώληση των Mistral έχει αξία ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
 
Στο μεταξύ σε μία παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε νωρίτερα σήμερα αλλαγές στην δομή της σχέσης βιομηχανίας και υπουργείου Άμυνας, καταργώντας δύο υπηρεσίες οι οποίες επέβλεπαν τις αμυντικές συμβάσεις και τις παραδόσεις όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία και αναθέτοντας στο υπουργείο Αμυνας την αποκλειστική ευθύνη για την παραλαβή τους.
 
Και στην Γαλλία, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την κυβέρνηση Ολάντ από την απόφαση του Φ.Ολάντα να μην παραδώσει τα Mistral και να οδηγήσει σε τεράστιες οικονομικές περιπέτειες τα γαλλικά ναυπηγεία.
Μόνο οι ρήτρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φτάνουν τα τρία δισ. ευρώ και μπορούν να «βουλιάξουν» τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία.
Επειτα οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της DCNS στο  Saint-Nazaire, προχώρησαν σε διαδηλώσει ζητώντας την παράδοση του πρώτου πλοίου Mistral στη Μόσχα, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν με κλείσιμ» των ναυπηγείων σε περίπτωση ματαίωσης της παράδοσης των Mistral, τόσο λόγω του μεγάλου συμβολαίου, όσο και της συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο, μελλοντικά με τη Ρωσία.
Μόνο από την ακύρωση των Mistral εκτιμούν τις ζημιές, συνολικά σε 6,5 δισ. δολάρια (περιλαμβάνουν και την option που ήδη χάθηκε).
«Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύουν οι ΗΠΑ στη Γαλλία για τον αν θα πουλήσει πλοία στη Ρωσία», ανέφεραν Γάλλοι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ανταπόκριση του RIA Novosti.
Βάσει της σύμβασης υπογράφηκε μεταξύ των DCNS και Rosoboronexport το 2011, αντί 1,2 δισ. δολάρια, το πρώτο πλοίο, το «Βλαδιβοστόκ» θα πρέπει να παραδοθεί στο ρωσικό Ναυτικό τους επόμενους μήνες και το δεύτερο, το «Σεβαστούπολη» εντός του 2015.
defencenet.gr