11.9.14

«Ειδική οπτική» οι ισραηλινοί δορυφόροι κατά του IS…

Το Ισραήλ παρέχει πληροφορίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στην περιοχή, κατά πληροφορίες ακόμα και στην Τουρκία, για τις θέσεις και τις κινήσεις των ισλαμιστών του ΙS. Οι ισραηλινές πληροφορίες αξιοποιούνται από τους Αμερικανούς στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπολύουν κατά των ισλαμιστών.
Πιθανότατα και οι πληροφορίες περί ενδεχόμενου θανάτου του ηγέτη του IS να στηρίζονται στην αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών. Οι Ισραηλινοί παρακολουθούν μέσω δορυφόρου τις κινήσεις των ισλαμιστών.
Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό πως έχουν ακόμα πιο «άμεση» πληροφόρηση, διαθέτοντας πράκτορες στις ελεγχόμενες από τους ισλαμιστές περιοχές. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσετις πληροφορίες αυτές.

Παρόλα αυτά, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εμπλοκή του Ισραήλ κατά του IS, αφού για τους Ισραηλινούς ο ισλαμικός κίνδυνος στο κατώφλι τους είναι ορατός. Σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη ο οποίος μίλησε ανωνύμως, οι ισραηλινοί δορυφόροι επιτηρούν την περιοχή του Ιράκ, με τρόπο που οι αμερικανικοί δορυφόροι αδυνατούν να πράξουν.
Η ενδεχομένως υπερβολική αυτή δήλωση θα μπορούσε να έχει σκοπό να αποκρύψει την πραγματικότητα της διείσδυσης Ισραηλινών πρακτόρων στις ισλαμοκρατούμενες περιοχές. Οι Ισραηλινοί πάντως, επιβεβαιωμένα,παρέχουν πληροφορίες σε πολλές δυτικές χώρες, σχετικά με την ταυτότητα των μουσουλμάνων υπηκόων τους, οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, πολεμούν ενταγμένοι στις τάξεις του IS.
Τα στοιχεία αυτά, προφανώς, δεν προέρχονται από δορυφορική επιτήρηση, όπως επίσης δεν προέρχονται από δορυφορική επιτήρηση και τα στοιχεία για ύποπτους προς ένταξη στο IS ή υπόπτους για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων.