9.9.14

Η ώρα της κρίσης για τους Τούρκους, ΗΠΑ κατά του IS…

Αμερικανικές πιέσεις δέχεται η Τουρκία για να συμμετάσχει στην συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους (IS) που αρχίζει να σχηματίζεται. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, συναντήθηκε με τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, του υπουργό Άμυνας και με τον πρόεδρο Ερντογάν, για τον σκοπό αυτό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με το IS και νααναμένεται να καλέσει και άλλες μουσουλμανικές και μάλιστα σουνιτικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Τουρκία, να συμμετέχουν σε μια ευρύτερη συμμαχία με στόχο την καταστροφή του IS.

Το αμερικανικό σχέδιο όμως προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα, η οποία δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά ήδη εκφράζει τις επιφυλάξεις της, καθώς, όπως ο υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, η Τουρκία έχει καλύτερη «γνώση» της περιοχής. «Θα ακολουθήσουμε τις αποφάσεις της συμμαχίας, αλλά δεν θα διστάσουμε να τους πούμε ανοικτά τι θα συμβεί, πως θα συμβεί, τι εμείς θα πράξουμε και τι όχι», είπε.
Οι Τούρκοι προσπαθούν να αποφύγουν το «πικρό ποτήρι», εκφράζοντας επίσης, τις ανησυχίες τους για την τύχη των 49 ομήρων που κράτα το ΙS. Ωστόσο, οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία απαραίτητη στην υπό διαμόρφωση συμμαχία, λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και γιατί θέλουν να υποχρεώσουν τους Τούρκους να πάψουν να παίζουν σε δύο γήπεδα.
defence-point