3.9.14

Τουρκικό μαχητικό F-16D Block40 συνετρίβη στην αεροπορική βάση του Diyarbakir

Τουρκικό μαχητικό τύπου F-16D Block40 συνετρίβη κατά την διάρκεια της προσγείωσης εντός της αεροπορική βάσης του Diyarbakir Το περιστατικό συνέβη στις 17.17 σήμερα το απόγευμα και οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος επιτυχώς. Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές το αεροσκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα με το σύστημα προσγείωσης το οποίο προφανώς δεν αναπτύχθηκε πλήρως. Ένας από τους δύο πιλότους είναι η Zodiac Arpacı μία από τις πρώτες γυναίκες πιλότους της Αεροπορίας της Τουρκίας, η οποία έχει προβληθεί ιδιαίτερα από τα γειτονικά ΜΜΕ.


Το αεροσκάφος ανήκει στην 182 Μοίρα της τουρκικής Αεροπορίας με την κωδική ονομασία Atmaca και συμμετείχε σε εκπαιδευτική άσκηση. Πρόκειται για το τρίτο ανάλογο περιστατικό από τις αρχές του 2013 όταν στις 22 Ιανουαρίου του έτους αυτού ένα επίσης ιδίου τύπου αεροσκάφος είτε από την 180η ή την 182 Μοίρα που εδρεύουν στην αεροπορική βάση του Diyarbakir συνετρίβη κατά την φάση της προσγείωσης και υπέστη σημαντικές ζημιές.
Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου του 2014 στην αεροπορική βάση Merzifon όταν ένα F-16 Block50 συνετρίβη κατά την φάση της προσγείωσης και υπέστη επίσης σημαντικές ζημιές. Από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται ότι το τουρκικό μαχητικό εξετράπη του διαδρόμου προσγείωσης και κατέληξε σε χωράφι όπου όπως φαίνεται υπέστη ζημιές στην κάτω επιφάνεια. 
defencenews