30.9.14

«ΜΠΑΛΑ» ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ Τούρκοι στρατιωτικοί κτυπήθηκαν από συριακά μαχητικά στην Συρία - Εγκλωβίστηκαν τουρκικά F-16C από συριακά α/α

Τούρκοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων κτυπήθηκαν σήμερα από συριακά μαχητικά κρούσης Su-22M4K, τα οποία προσέβαλαν το πρωί στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών στην πόλη της Ιdlib η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα περίπου από το Χαλέπι και περί τα 30 χλμ. από την συρο-τουρκική μεθόριο στη επαρχία της Χατάι.
Τα τουρκικά παρατηρητήρια βλέποντας οτι βάλλεται το στρατόπεδο κάλεσαν σε βοήθεια της τουρκική Αεροπορία η οποία απογείωσε δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών με αποτέλεσμα να απειληθεί γενική σύρραξη όπως θα δούμε, καθώς αυτά εγκλωβίστηκαν από συριακά α/α.

Στο στρατόπεδο εκτός από κέντρο εκπαίδευσης με Τούρκους  στρατιωτικούς συμβούλους υπήρχε και μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών όπως αναφέρουν συριακά ΜΜΕ, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς
Τα Su-22M4K προσέβαλαν με μεγάλο αριθμό βομβών ελεύερης πτώσης και ρουκετών το στρατόπεδο, μέχρις ότου ανατινάχθηκε η αποθήκη πυρομαχικών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "το στρατόπεδο μετατράπηκε σε μια «μπάλα» φωτιάς από την επίθεση των μαχητικών".
Την ίδια στιγμή όμως τρία τουρκικά μαχητικά από τη βάση του Diyarbakir (εκεί εδρεύουν οι Μοίρες 181 και 182 με αεροσκάφη F-16C/D Βlock 40 (η μια εκ των οποίων είναι εφοδιασμένη με συστήματα  LANTIRN)  επιχείρησαν  διείσδυση στον εναέριο χώρο της Συρίας, ενώ ένα τέταρτο περίμενε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
Η διείσδυση αυτή έγινε αντιληπτή από τη συριακή Αεράμυνας και πιο συγκεκριμένα από συστήματα Buk-M2  και  SA-8 Gecko (9K33 Osa). Τα οποία και διατήρησαν τα τουρκικά μαχητικά σε πλήρη εγκλωβισμό επί 25 συνεχή δευτερόλεπτα (κάτι που σημαίνει ότι ήταν έτοιμα για βολή πυραύλων).
Οι Τούρκοι πιλότοι διακρίνοντας ότι αν επιχειρούσαν να καταρρίψουν τα συριακά μαχητικά θα βρισκόντουσαν στο έλεος των συριακών αντιαεροπορικών προτίμησαν να αποχωρήσουν.
Είναι το σημαντικότερο επεισόδιο που συνέβη στα τουρκοσυριακά σύνορα από την "μίνι" τουρκική εισβολή στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, προ μηνός που έληξε με άσχημο τρόπο για τους Τούρκους...
defencenet.gr