12.9.14

Eτοιμάζεται ο β' γύρος συγκρούσεων στην Ουκρανία - Η διάταξη των αντιπάλων στο χάρτη

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΕΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΕΣ 

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε χάρτη στον οποίο φαίνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποιες μεγάλες περιοχές έχουν υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του Ουκρανού ολιγάρχη Π.Ποροσένκο περί μη αυτοδιάθεσης των ρωσόφωνων καταδεικνύουν ότι ο β' γύρος των συγκρούσεων είναι κοντά.

Πρόκειται σχεδόν για το ¼ της χώρας με τις δυνάμεις αυτοάμυνας να έχουν υπό τον έλεγχό τους μια «συμπαγή» περιοχή από την πόλη Novosvitlivka στην Α. Ουκρανία έως την Αζοφική Θάλασσα στον θύλακα του Novoazovsk όπως παραδέχθηκε σήμερα και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου Αντρίι Λισένκο.
«Αυτό το τμήμα των συνόρων (τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία μέχρι την Αζοφική) βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό τον έλεγχο ρωσόφωνων», δήλωσε ο Λισένκο.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσαν τον περασμένο μήνα οι ρωσόφωνες δυνάμεις  σε όλο το μέτωπο της Ν.Α. Ουκρανίας.
Στο χάρτη φαίνονται επίσης και η γενικότερη κατάσταση των επιχειρήσεων με τις κύριες μάχες που διεξάγονταν μέχρι και την έναρξη της εκεχειρίας στις 5 Σεπτεμβρίου, της εύθραυστης κατά άλλα εκεχειρίας καθώς μάχες σημειώνονταν και μετά από αυτή.

Βέβαια όπως μπορείτε να δείτε ο χάρτης είναι από το καθεστώς του Κιέβου και πολύ «έντεχνα» έχει βάλει από τη ρωσική πλευρά των συνόρων ρωσικές μονάδες πυροβολικού και αρμάτων μάχης δίνοντας την εντύπωση πως μετέχουν στις μάχες χωρίς όμως να είναι έτσι, ενώ αποκαλεί στο υπόμνημα τις δυναμεις αυτοάμυνας των ρωσοφώνων ως "τρομοκράτες".
Άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής του Κιέβου  Πέτρο Ποροσένκο είχε εκφράσει την Τετάρτη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων έχει «αποχωρήσει»  από την Ουκρανία, χωρίς βέβαια και να υπήρξε ποτέ.
Προς το παρόν στην Α. Ουκρανία επικρατεί μια σχετική ύφεση των εχθροπραξιών όλα όμως δείχνουν πως ετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος.  Το Κίεβο έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση τα αιτήματα των ρωσοφώνων για αυτοδιάθεση και ομοσπονδοποίηση.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί να κάνει και τίποτα καθώς τώρα πλέον όλα δείχνουν πως τα σύνορα μέχρι και το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ έχουν σταθεροποιηθεί (και δύσκολα θα μεταβληθούν πλέον) ενώ με τις γκρι γραμμές βόρεια και δυτικά του Λουγκάνσκ μέχρι και δυτικά στην Maior’ska φαίνεται πως οι δυνάμεις αυτοάμυνας συνεχίζουν τον αγώνα για τον έλεγχο των περιοχών τους από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιοποίηση ήταν το λιγότερο που θα δέχονταν οι ρωσόφωνοι για να καταλήξουν σε μια συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαν δικιά τους οικονομία,δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, και επί του πρακτέου με το Κίεβο θα τους ένωνε χαλαρά μονο μια κοινή σημαία.
defencenet