9.9.14

Eικονική προσβολή της καναδικής φρεγάτας NCMS Toronto από ρωσικό Su-24

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΑΦΕΝΤΙΚΟ" ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Αεροπορία του ρωσικού Ναυτικού έδειξε τα "δόντια" της στο ΝΑΤΟ με εικονικές προσβολές από μαχητικό ναυτικής κρούσης Su-24 που συνόδευε ένα αεροσκάφος επιτήρησης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης AN-26, της καναδικής φρεγάτας NCMS Toronto. Η φρεγάτα συμμετέχει με άλλα 11 πολεμικά πλοία σε ναυτική άσκηση που διεξάγουν από κοινού το ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, στην περιοχή της Οδησσού.
 
Οι ασκήσεις έχουν την ονομασία  "Sea Breeze 2014». Όπως ανέφερε το RIA Novosti σε δηλώσεις του Ουκρανικού  Υπουργείου Άμυνας, ο σκοπός των θαλάσσιων ασκήσεων είναι η«εκτέλεση διεθνούς επιχείρησης για την διασφάλιση   της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή της ζώνης κρίσης»
 
"Η άσκηση θα περιλαμβάνει σενάρια αναζήτησης , εντοπισμού και εξουδετέρωσης  των εισβολέων, καθώς και της  παροχής βοήθειας σε πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο".Φυσικά όταν αναφέρονται σε εισβολείς ενοούν το ρωσικό Ναυτικό.
 
Η καναδική κυβέρνηση κατήγγειλε ως «προκλητική ενέργεια» την πτήση ρωσικού αεροσκάφους επάνω από καναδική φρεγάτα.
 
Το πολεμικό αεροσκάφος «της ρωσικής αεροπορίας που πραγματοποίησε κύκλους γύρω από το NCMS Toronto δεν απείλησε με κάποιον τρόπο το καναδικό πλοίο», τόνισε ο Καναδός υπουργός Αμυνας Ρομπ Νίκολσον προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, κρίνοντας ωστόσο ότι οι ενέργειες αυτές «είναι χωρίς λόγο προκλητικές και κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις» στην περιοχή.
 
"Η καναδική φρεγάτα συμμετέχει μαζί με άλλες νατοϊκές δυνάμεις στα μέτρα ασφαλείας τα οποία ελήφθησαν από το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και εκφράζει την αποφασιστικότητα του Καναδά να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη", υπενθύμισε ο καναδός υπουργός Αμυνας.
 
«Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας και της εισβολής στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο Ρομπ Νίκολσον προσθέτοντας ότι "οι ανεύθυνες ενέργειες της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν".
 
Ήταν πάντοτε γνωστό ότι Αυστραλία και Καναδάς διεκδικούσαν τις "τιμητικές" θέσεις της 51ης και 52ης Πολιτείας των ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις τους μοιάζουν σαν να βγαίνουν απευθείας από τον Λευκό Οίκο.
 
Απαντώντας στις κατηγορίες της καναδικής κυβέρνησης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι "κανένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος δεν πλησίασε την καναδική φρεγάτα."
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο υποστράτηγος Ιγκορ Κονασένκοφ δήλωσε ότι "δύο ρωσικά αεροσκάφη πέρασαν από την περιοχή πραγματοποιώντας πτήση ρουτίνας, προσχεδιασμένες δηλαδή πτήσεις σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου απλά έτυχε να βρίσκεται η καναδική φρεγάτα". 
 
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να εκφοβίσει την Ρωσία κάνοντας ασκήσεις στην "αυλή" της με την Δυτική Ουκρανία (η ανατολική έχει πάρει τον δικό της δρόμο προς την ρωσική σφαίρα επιρροής), σε μια προσπάθεια να πείσει την Μόσχα ότι το Κίεβο είναι πλέον σύμμαχός του, και η Μόσχα του υπενθυμίζει με άμεσο τρόπο ότι στην δική της περιοχή τον απόλυτο έλεγχο τον έχει η Ρωσική Ομοσπονδία.
defencenet.gr