10.9.14

Σοϊγκού: "Η Ουκρανία έχει την πλήρη ευθύνη για την πτώση του Boeing"


Το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια στις έρευνες της Μαλαισίας για την συντριβή του αεροσκάφους των Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή 298 ανθρώπων.
 
Οπως είπε ο ρώσος Υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντηση που είχε με τον μαλαισιανό ομόλογό του Χισαμουντίν Χουσεΐν η Μόσχα προτίθεται να διαθέσει κάθε μέσον βοήθεια και υποστήριξης στη διερεύνηση των αιτιών συντριβής του μοιραίου Boeing 777.
 
Ο Σοϊγκού δήλωσε πως την πλήρη ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία φέρει η Ουκρανία, προσθέτοντας πως η συντριβή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν αποφάσιζε να λύσει τα προβλήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας με την εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό.
 
Οπως συμπλήρωσε ο κορυφαίος ρώσος στρατιωτικό αξιωματούχος, οι αρχές του Κιέβου δεν έδωσαν ποτέ πλήρης και διαφωτιστικές απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που έθεσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχετικά με την πτώση του μαλαισιανού Boeing.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Boeing777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην Ανατολική Ουκρανία επλήγη από «αντικείμενα υψηλής ενέργειας απ’ έξω» και έσπασε στον αέρα ενώ πετούσε.
 
«To αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην Ανατολική Ουκρανία έσπασε σε πολλά κομμάτια ενώ πετούσε, αφού επλήγη από μεγάλο αριθμό αντικειμένων που κινούνταν με υψηλή ταχύτητα» αναφέρει η έκθεση. 
 
Το Boeing που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας «έσπασε στον αέρα, προφανώς λόγω δομικής φθοράς η οποία προκλήθηκε από μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας, τα οποία διαπέρασαν το αεροσκάφος από έξω», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της Ολλανδικής Επιτροπής Ασφάλειας. Τα ευρήματα των Ολλανδών υποδεικνύουν ότι το Boeing B777 επλήγη από τα θραύσματα αντιαεροπορικού πυραύλου εδάφους αέρος.
 
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροσκάφος έπεσε λόγω τεχνικής βλάβης ή λόγω των ενεργειών του πληρώματος», καταλήγει η έκθεση, η οποία βασίστηκε στις πληροφορίες που «έδωσαν» τα δύο μαύρα κουτιά αλλά και σε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, καθώς και από στοιχεία που παραχώρησαν ουκρανοί ειδικοί που επισκέφθηκαν το σημείο συντριβής κοντά στο Ντονιέτσκ.