13.9.14

Γαλλία: «Αποφασιστικής σημασίας οι παραδόσεις όπλων στους Κούρδους Πεσμεργκά»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις όπλων από την Γαλλία στους Κούρδους Πεσμεργκά που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ ήταν «αποφασιστικής σημασίας» ώστε να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
 
«Αποφάσισα να προωθήσω τα αναγκαία μέσα, παρατηρώ ότι τα χρησιμοποιήσατε με τον καλύτερο τρόπο. Οι παραδόσεις όπλων ήταν αποφασιστικής σημασίας για την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αρμπίλ, από κοινού με τον πρόεδρο του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.
 
Σύμφωνα με μια γαλλική πηγή, τις τελευταίες εβδομάδες η Γαλλία έχει παραδώσει «δυο-τρεις φορές» όπλα στους Κούρδους του Ιράκ.
 
Ο Ολάντ εξέφρασε μάλιστα τον «θαυμασμό» του για τους Πεσμεργκά. 
 
«Θα περάσουμε σε άλλο στάδιο. Υπάρχει μια συμμαχία που συγκροτείται και, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες των χωρών, θα οργανωθεί στο Παρίσι (σ.σ. την Δευτέρα) ένα συνέδριο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα δώσει το παρών μια αντιπροσωπεία των Ιρακινών Πεσμεργκά», είπε.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης τους Ιρακινούς ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθά τους πρόσφυγες. 
 
«Θα συνεχίσουμε, με την Ευρώπη, την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Θα ιδρύσουμε μια πραγματική ανθρωπιστική γέφυρα», είπε και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί η περίπτωση να φιλοξενηθούν «για κάποιο διάστημα» στη χώρα του οι οικογένειες που έχουν συγγενείς ή δεσμούς στη Γαλλία.
 
«Ενισχύσαμε την ομάδα που εκδίδει τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών όρισε απλά κριτήρια, αφορούν μόνο την ύπαρξη ενός δεσμού στη Γαλλία. Όμως μου λένε ότι οι πρόσφυγες αυτοί επιθυμούν απλώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εκεί όπου ζούσαν πριν από μερικούς μήνες, πριν από μερικές εβδομάδες», συμπλήρωσε.
 
Νωρίτερα, ο Ολάντ είχε συναντηθεί στο Αρμπίλ με χριστιανούς πρόσφυγες. 
 
Ο Γάλλος πρόεδρος πήγε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ, στον χριστιανικό θύλακα της Αϊνκάουα, γύρω από την οποία έχει στηθεί ένας τεράστιος καταυλισμός όπου ζουν πολλές οικογένειες, υπό άθλιες συνθήκες. Ένας από τους πρόσφυγες τον υποδέχτηκε κρατώντας ένα χαρτί στο οποίο είχε γράψει, στα γαλλικά: «Ζητάμε άσυλο στη Γαλλία, σώστε μας».
 
«Το καθήκον μας είναι να φροντίσουμε να επιστρέψετε στα σπίτια σας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ολάντ σε παρόμοιες εκκλήσεις των προσφύγων.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που συνοδεύει τον πρόεδρο στο ταξίδι του, ανέφερε ότι η Γαλλία φιλοξενεί ήδη περίπου εκατό χριστιανούς εκτοπισμένους και τις επόμενες ημέρες θα υποδεχτεί άλλους τόσους. Ωστόσο, το Παρίσι δεν επιθυμεί «να αδειάσει το Ιράκ από τις μειονότητές του γιατί αυτό θα αποτελέσει μια νίκη της τρομοκρατίας», τόνισε.
 
 defencenet.gr