18.9.14

Λεπτομέρειες για τη Βάση υποκλοπών ξένης μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα


Ενα γραφείο-«βάση» παράνομων επικοινωνιών και παρακολουθήσεων αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα φαίνεται να εντοπίστηκε το τελευταίο πενθήμερο στη Γλυφάδα ύστερα από έρευνες των δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το γραφείο αυτό ανακαλύφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του 3ου ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σειρά πληροφοριών που είχαν τεθεί υπόψη και της ΕΥΠ το 2009. Τότε ωστόσο δεν είχε υπάρξει περαιτέρω συνέχεια για την αξιοποίηση των πληροφοριών.
Υποκλοπές και πληροφορίες
Ο κ. Φούκας έχει αναλάβει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών στα τηλέφωνα 104 πολιτικών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών την περίοδο 2004-2005. Ηδη έχει κληθεί να καταθέσει για αυτή την υπόθεση ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-«σκιών». Ο πράκτορας αυτός είχε συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις της CIA στην Αθήνα και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με κλιμάκια της ΕΥΠ σε έρευνες για την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, για το οπλοστάσιο που είχε εντοπισθεί στην πρεσβεία του Ιράκ στην ελληνική πρωτεύουσα και για άλλες. Ενώ όμως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι θα ερχόταν αμέσως στη χώρα μας -πλέον διαμένει μονίμως στις ΗΠΑ - για να «δώσει εξηγήσεις», μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί.
 
Παράλληλα o ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει αναλάβει και τη διερεύνηση παράνομης δραστηριότητας και κατασκοπείας στελεχών ξένων πρεσβειών και ιδιωτών στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 13 Ιουλίου 2014 με τον τίτλο «Δίκτυο Σνόουντεν» στην Αθήνα - http://www.tovima.gr/society/article/?aid=615036).
Φέρεται λοιπόν να επαναδιερεύνησε πληροφορίες που είχαν τεθεί υπόψη της ΕΥΠ και προ πενταετίας για παρουσία και κινήσεις ξένων πρακτόρων οι οποίες σχετίζονταν με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκείνες οι πληροφορίες είχαν θεωρηθεί αξιόπιστες αφού προέρχονταν από την ίδια «πηγή» που είχε αναφερθεί και σε έναν σχεδιασμό ένοπλης επίθεσης από οργάνωση «αντάρτικου πόλης», πληροφορία η οποία φέρεται να επαληθεύθηκε σε μεγάλο τμήμα της. Η επίθεση αυτή αφορούσε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τραπεζικό στόχο.
Πώς το εντόπισαν
Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονταν σε έναν «αξιόπιστο πληροφοριοδότη που είχε πρόσβαση κυρίως σε δεδομένα μυστικών υπηρεσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Ο ιδιώτης αυτός είχε υποδείξει στους υπευθύνους της ΕΥΠ να παρακολουθήσουν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένα σημεία στα νότια προάστια.
Ομως τότε η ΕΥΠ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη «βάση» των ξένων πρακτόρων παρότι υπήρξαν ενδείξεις για πυκνή παρουσία τους γύρω από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό έγινε εφικτό τις τελευταίες ημέρες ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του δικαστικού λειτουργού με τη βοήθεια και διωκτικών υπηρεσιών. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τον εντοπισμό του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα τεχνικά μέσα με στόχο τον εντοπισμό στίγματος κινητών και άλλα. Επιπλέον φέρεται να ζητήθηκε η συνδρομή στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και του προαναφερόμενου σημαντικού πληροφοριοδότη που είχε «αδρανοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα. Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν για μια σοβαρή εξέλιξη και μία ανακάλυψη που αναδεικνύει την ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φούκας ερευνά και άλλες παραμέτρους υποθέσεων κατασκοπείας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτης δράσης υπηρεσιών άλλων χωρών που προέρχονται από αλληλουχία ερευνών σε ιδιώτες αλλά και με την επεξεργασία παλιότερων φακέλων της ΕΥΠ.
 
Η ελληνοαμερικανική αντιτρομοκρατική ομάδα 
 
Μια ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα δρα τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας χωρίς ουδείς να έχει αντιληφθεί τις κινήσεις της και την παρασκηνιακή εμπλοκή της σε σοβαρές υποθέσεις. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» η οποία τυπικά φέρεται να υπάγεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια 15μελή αυτόνομη ομάδα με τη συμμετοχή ελλήνων αστυνομικών που δέχεται εντολές και από τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η «αόρατη» αυτή υπηρεσία έχει εμπλακεί από την αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίναως και σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας· από τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώσταως και σε υποθέσεις δράσης αναρχικών, ή ακόμη και για την αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη, στην οποία βρήκαν τον θάνατο δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Εν τούτοις ποτέ δεν προσδιόρισε κάποιος τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε έρευνα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως από υπηρεσιακούς παράγοντες διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη δράση και τους «στόχους» της συγκεκριμένης αυτόνομης ομάδας.

Η ύπαρξή της άρχισε να προσδιορίζεται την περίοδο 1992-1993, όταν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να συγκροτούν δίαυλο επαφών και «συνδέσμους» με το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα. Ενα πρώτο δείγμα γραφής αυτής της αρχικά άτυπης συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός του αντιεξουσιαστή Χριστόφορου Μαρίνου στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 1991.

Στην πρώτη φάση της αυτή η ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα είχε γραφείο κοντά στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», το οποίο εμφανιζόταν ως έδρα εμπορικής επιχείρησης. Εκεί γίνονταν συναντήσεις ελλήνων και αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με θέματα εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας. Τότε οι Αμερικανοί προσέφεραν ειδική εκπαίδευση στους έλληνες συνεργάτες τους, αλλά και τεχνικά μέσα για παρακολουθήσεις υπόπτων.

Τότε όμως παρουσιάστηκε ένα διπλό πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. εκείνης της περιόδου, «διαπιστώθηκε ότι πολλοί έλληνες αστυνομικοί υπερτροφοδοτούσαν με χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τη CIA, η οποία ουσιαστικά είχε πλήρη γνώση και υπερκάλυπτε τις έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών για τη δράση της 17Ν και του ΕΛΑ. Εγινε όμως και κάτι άλλο. Στην πολυκατοικία-έδρα του ελληνοαμερικανικού κλιμακίου κοντά στο "Κάραβελ" είχε γραφείο και ένας βουλευτής του Συνασπισμού, που είδε ύποπτες κινήσεις των αστυνομικών και πίστεψε ότι αφορούσαν παρακολούθησή του. Προχώρησε σε καταγγελίες στην Κατεχάκη και έτσι το γραφείο-βιτρίνα "κάηκε"».

Ενώ όμως πολλοί είχαν πιστέψει ότι αυτή η μεικτή, ιδιότυπη και αφανής ελληνοαμερικανική ομάδα είχε αναστείλει τη δράση της, εκείνη έλαβε γρήγορα άλλη μορφή. Ετσι συστάθηκε η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας», οι «υψηλές απαιτήσεις» της οποίας ουσιαστικά προέρχονταν από την αμερικανική πρεσβεία και το κλιμάκιο της CIA. Οπως σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος,«αυτή η ομάδα, που απετελείτο από 10-15 έλληνες αστυνομικούς αλλά και αμερικανούς πράκτορες, αναλάμβανε διάφορες μυστικές αποστολές παρακολούθησης υπόπτων και διεκπεραίωσης συγκεκριμένων αποστολών. Η ομάδα αυτή είχε πάντα δικό της έλληνα προϊστάμενο που συνεργαζόταν με τον αμερικανό... ομόλογό του. Συναντήσεις των μελών γίνονται και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά κυρίως στα γραφεία του κλιμακίου της CIΑ στην Αθήνα, όπου οι έλληνες αστυνομικοί δέχονται σχετικές εντολές. Τα έξοδα μετακινήσεων, οχημάτων κτλ. τα καταβάλλουν κυρίως οι Αμερικανοί».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «η ελληνοαμερικανική ομάδα κρούσης δρούσε πάντα παρασκηνιακά, αναλάμβανε σημαντικές υποθέσεις αλλά δεν είχε ποτέ εντυπωσιακές επιτυχίες. Χρησίμευε όμως γιατί μέσω αυτής δημιουργείτο η αίσθηση στους αμερικανούς πράκτορες ότι μπορούν να ελέγχουν τις αντιτρομοκρατικές και αστυνομικές έρευνες στην Ελλάδα. Και αυτό ίσως ήταν σημαντικότερο...». Στα τέλη της δεκαετίας του '90, για παράδειγμα, στην ομάδα αυτή είχε ανατεθεί να εντοπίσει τον αντάρτη πόλης Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος είχε προχωρήσει σε βομβιστική επίθεση εναντίον της τράπεζας Citibank στην οδό Πανόρμου στις 10 Μαΐου 1985 και από τότε είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη του. Η ελληνοαμερικανική ομάδα όμως δεν είχε κατορθώσει να τον βρει, για να αποδειχθεί λίγα χρόνια αργότερα ότι ο συγκεκριμένος είχε καταστεί κύριο μέλος της 17Ν.

Παράλληλα το ίδιο ελληνοαμερικανικό κλιμάκιο ερευνά για θέματα υπόπτων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και είναι στην Ελλάδα ή για ελληνικές ένοπλες ομάδες. Μάλιστα προσφάτως η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» επιχειρεί να αντλήσει πληροφορίες για το κρησφύγετο του καταζητούμενου (ανάμεσα στα άλλα και για τη φονική έκρηξη βόμβας στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη πριν από τρία χρόνια) Β. Παλαιοκώστα και άλλες υποθέσεις. Προσφάτως υπήρξαν αναφορές, στο πλαίσιο έρευνας για την ανθρωποκτονία - το προηγούμενο καλοκαίρι - ενός επιχειρηματία στην Αργολίδα, ότι το θύμα είχε συνεχείς επαφές και ιδιότυπη εξωυπηρεσιακή συνεργασία με έλληνα αξιωματικό της απόρρητης ομάδας. Ο αξιωματικός αυτός σημείωσε ότι βρισκόταν στο Ναύπλιο σε ειδική αποστολή, εν γνώσει και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινισθεί τι ακριβώς συμβαίνει...   
ΠΗΓΗ:tovima.gr