2.9.14

Α.Γιατσένιουκ: "Ουδετερότητα τέλος - Η Ουκρανία θα μπει στο ΝΑΤΟ" - Ή ότι απομείνει από αυτήν


Η Ουκρανία βγαίνει από το καθεστώς ουδετερότητας και οδεύει προς το ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που οι ρωσόφωνοι κυριολεκτικά σαρώνουν τα πάντα, και συντρίβουν τις χωρίς ηθικό ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε όλα τα πεδία των μαχών.
 
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας συζητεί σήμερα νομοσχέδιο για την αναίρεση νόμου του 2010 που εγκαθιδρύει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η ψήφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Προφανώς αδιαφορεί για το τι θα έχει απομείνει από την Ουκρανία.
 
Φαίνεται ότι στην Δύση είναι αποφασισμένοι να βολευτούν ακόμα και με το δυτικό ουκρανικό κομμάτι της Γαλικίας όπου εδράζει στην πραγματικότητα η όποια ουκρανική συνείδηση. Στην ανατολική Ουκρανία πλέον δεν θεωρούν τον εαυτό τους Ουκρανούς και ταυτοποιούνται με την φυλετική τους καταγωγή που είναι η ρωσική.
 
Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι η ανάγκη να λογικευτεί το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο και κατά μεγάλο μέρος μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί του Κιέβου για να προωθήσει την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
 
«Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσει την επιρροή της όσο το δυνατόν περισσότερο για να στείλει τα αναγκαία μηνύματα υπέρ της μεταστροφής από την προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης μέσω στρατιωτικών μέσων στην πολιτική διαδικασία», είπε.
 
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις κινήσεις της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι στόχος τους είναι η υπονόμευση των προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Σημειώνοντας ότι η κίνηση του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Αρα το κόμμα της ειρήνης προσπαθούσε, και ακόμη προσπαθεί, να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων όλων των θεμελιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί, ενώ στο Κίεβο, το κόμμα του πολέμου παίρνει μέτρα με σαφή στόχο την υπονόμευση αυτών των προσπαθειών». 
 
Ο Λαβρόφ αναφερόταν στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχισθούν την Παρασκευή.
 
«Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ, ορισμένα κράτη μέλη και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας.
 
Στο μεταξύ στα μέτωπα της Νέας Ρωσίας, οι Ουκρανοί ναζιστές υποχωρούν παντού αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες. Δεκαπέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στις μάχες με τους Νεορώσους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο στο Κίεβο.
 
«Δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Λισένκο, ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Φυσικά η επιχείρηση έχει καταντήσει ανέκδοτο μετά τις αλλεπάλλες συντριβές.
 
Μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στις κοινότητες Κομσομόλσκε, Βασιλίβκα και Ροζντόλνε, όπου σύμφωνα με τον Λισένκο έχει καταγραφεί η παρουσία «ανταρτών και τακτικών στρατευμάτων του ρωσικού στρατού». Για να μιλήσει για "ρωσικά στρατεύματα" σημαίνει ότι ο ουκρανικός Στρατός βρίσκεται υπό καταδίωξη, και προσπαθεί να το δικαιολογήσει αναφερόμενος σε κάποια ανώτερη δύναμη.
 
Οι ρωσόφωνοι ανακατέλαβαν και το χωριό Grabowski αναγκάζοντας τους Ουκρανούς να υποχωρήσουν ατάκτως για να μην περικυκλωθούν και καταστραφούν ολοσχερώς, Στο βίντεο που ακολουθεί φαινονται οι καταστροφές που προκάλεσαν στο χωριό οι δυνάμεις των ναζί, αλλά και το εύρος της ήττας που υπέστησαν.
 
 
Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν εδώ και μια εβδομάδα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία: πάνω από 1.000 στρατιώτες σύμφωνα με το NATO, τουλάχιστον 1.600, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.
 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στην Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 800 ήταν στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και του ουκρανικού στρατού. Αυτά τα νούμερα αμφισβητούνται και θεωρούνται ότι δεν έχουν καμμια σχεση με την πραγματικότητα. Οι απώλειες που έχουν καταγραφεί είναι υπερπολλαπλάσιες.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κατάσταση στον πεντάμηνο πόλεμο με τους "αυτονομιστές αντάρτες επιδεινώθηκε με δραματικό τρόπο", αφού όπως κατήγγειλε" οι ρωσικές δυνάμεις πλέον μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων μαχητών". Προκειται για επίσημη παραδοχή του μη αναστρέψιμου της εις βάρος του Κιέβου καταστάσεως. Στο Κίεβο είναι αποφασισμένοι να εκτελέσουν τις εντολές της Ουάσιγκτον για να φέρουν το ΝΑΤΟ στην "πόρτα" της Ρωσίας. Αυτός ήταν και ο σκοπός από την αρχή. 
 
 
defencenet.gr