14.9.14

Δήλωση-απειλή της Βασίλισσας Ελισάβετ για τη Σκωτία: "Να σκεφτείτε καλά το μέλλον σας"

Μάλλον δώρο στους υποστηρικτές της Σκωτικής ανεξαρτησίας ήταν η δήλωση της βασίλισσας Ελισσάβετ καλώντας με  τους Σκωτσέζους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά το μέλλον τους», τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα με ερώτημα την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η δήλωση της κατόχου του βρετανικού βασιλικού θρόνου έγινε μετά τη Θεία Λειτουργία στο Κράθι Κιρκ κοντά στο βασιλικό κτήμα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
 
Οι υποστηριχτές της ανεξαρτησίας εκτίμησαν ότι το σχόλιο της βασίλισσας θα βοηθήσει την καμπάνια τους.
 
Τη Δευτέρα αναμένεται στη Σκωτία και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να υπενθυμίσει-απειλήσει για μια και τελευταία φορά ότι η ψήφος υπέρ του «ναι» θα οδήγησει σε μια μόνιμη απόσχιση.
 
Το σχόλιο της Ελισσάβετ ήρθε ως απάντηση στο αστείο ενός εκ των παρισταμένων ότι δεν θα αναφέρουν το δημοψήφισμα. 
 
Την αποκάλυψη έκανε ο πολιτικός συντάκτης των σκωτσέζικων Times με τους υποστηρικτές της καμπάνιας για τη διατήρηση της ένωσης να θεωρούν ότι ήταν θετική η παρέμβαση αυτή σε ιδιωτικές τους συζητήσεις. 
 
Πάντως εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε ότι «δεν σχολιάζουμε ποτέ ιδιωτικές συνομιλίες. Απλά τονίζουμε αυτό που λέει πάντα η Βασίλισσα: ότι διατηρεί την συνταγματική ουδετερότητά της. Όπως έχει κατ' επανάληψη πει η Βασίλισσα, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τον λαό της Σκωτίας».
 
 defencenet.gr