2.9.14

Κακός χαμός στο ΠΑΣΟΚ! Το Ζάππειο (ξανά) προκαλεί εμφύλιο

.

Πιο κοντά στη διάσπαση κι όχι στην ενότητα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά την αποθέωση τουΓιώργου Παπανδρέου και τις αποδοκιμασίες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ζάππειο, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του κόμματος. 

Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζεται από πολλούς έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές η πορεία διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, όπως διεφάνη ανάγλυφα χθες στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή". Δεν ήταν μόνον η αποθεωτική υποδοχή, της οποίας έτυχε ο πρώην πρωθυπουργός από 1000 - 1500 υποστηρικτές του ή οι σκληρές αποδοκιμασίες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν και οι πολιτικές πλατφόρμες, που ξεδίπλωσαν ο πρώην και νυν πρόεδρος του κόμματος, σε πολλά σημεία των οποίων οι διαφορές ήταν... εξόφθαλμες, ενώ δεν έλειψαν και οι εκατέρωθεν
βολές, προδίδοντας το σκηνικό ρήξης, που βιώνει το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της Μεταπολίτευσης. 

Το ενδιαφέρον, πλέον, μετατοπίζεται αφενός στην αυριανή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, όπου πέραν της ομιλίας Βενιζέλου, χαιρετισμό, θα απευθύνει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, που απουσίαζε από τη χθεσινή εκδήλωση, αφετέρου στις επικείμενες πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου στην κατεύθυνση της αναβάπτισης της ευρύτερης παράταξης. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος, πως ο χθεσινός χαιρετισμός, που απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα μάλλον εχθρικό ακροατήριο συνιστά μία από τις δυσκολότερες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Έγινε δεκτός με χλιαρές αποδοκιμασίες όταν μπήκε στο χώρο του Ζαππείου, ενώ κατά την πορεία του προς την αίθουσα της εκδήλωσης τον συνόδευε επί 5λέπτου το σύνθημα "Παπανδρέου - Παπανδρέου" και "Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά". 

Κατά την ομιλία του αποδοκιμάστηκε εντόνως όταν έψεξε τους "γνωστούς καλοθελητές" που, όπως είπε, ασχολούνται εργολαβικά με τη δημιουργία νοσηρών εντυπώσεων με στόχο την πρόκληση τεχνητής εσωστρέφειας, την υπονόμευση των προσπαθειών συσπείρωσης και ανάκαμψης της παράταξης, τον ευτελισμό των προθέσεων, εξαιρώντας, πάντως, από το συγκεκριμένο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό, όπως παρατηρούν στενοί του συνεργάτες.
Παρών στις πολιτικές εξελίξεις δήλωσε εκ νέου ο Γιώργος Παπανδρέου στηλιτεύοντας επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος, πάντως, εμμέσως πλην σαφώς στην κοινή παρουσία Παπανδρέου - Κουβέλη στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά παρατήρησε δηκτικά πως "ζήσαμε τα ίδια φαινόμενα πρόσφατα με αφορμή τις ευρωεκλογές και ορισμένες εκδηλώσεις που συνέπεσαν με την προεκλογική περίοδο. Αλλά όλα αυτά αξιολογήθηκαν εκλογικά και προσέλαβαν τελικά τις πραγματικές μικρές διαστάσεις τους". 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να διακόψει την ομιλία του από τα συνθήματα των παρισταμένων, ενώ δέχθηκε τη μήνη της πλειοψηφίας των παρισταμένων όταν είπε: "Άκουσα το σύνθημα «γερά, να πέσει η Δεξιά». Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά". 

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο στη δική του ομιλία για την ανάγκη αναγέννησης του Κινήματος, που όπως υπαινίχθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του, δεν μπορεί να πραγματωθεί μέσα από τις στρατηγικές επιλογές της παρούσας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Υπεραμύνθηκε εκ νέου των κορυφαίων επιλογών της διετούς θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδέχτηκε, ωστόσο, πως υπέπεσε και ο ίδιος σε σοβαρά λάθη. 

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτήν ακριβώς την απαίτηση για νέο ξεκίνημα θα προσπαθήσει ο ίδιος να την υπηρετήσει "όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί". 

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, ως εκ τούτου και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν επεσήμανε: "Θα έχετε ακούσει πολλούς να μιλάνε για επιστροφή στην "ομαλότητα" μετά από την περιπέτεια του Μνημονίου - και την ταυτίζουν με μια δήθεν "κανονικότητα". Ναι, την επιστροφή στα κακώς κείμενα. Επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφέτι, που είχε γονατίσει το δημόσιο. Την αδιαφάνεια στις προμήθειες. 
"Την Τετάρτη θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το πως φθάσαμε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ" διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τα χατίρια σε συμφέροντα, τραπεζίτες και μίντια - την αιχμαλωσία της πολιτικής ζωής του τόπου. Όλα όσα δημιούργησαν τη φούσκα του 2009, ένα έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των παιδιών της", είπε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα να επιτεθεί κατά του καλλιεργούμενου διπολισμού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για Δεξιά και Αριστερή συντήρηση, που είναι, όπως τόνισε, οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος και που βολεύονται με το γνωστό πελατειακό παιχνίδι. "Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη «Μεταπελατειακή Ελλάδα». Για την Ελλάδα των αξιών" τόνισε. 

Για πρώτη φορά, εξάλλου, αναφέρθηκε επικριτικά στην ομιλία του στη δικαστική περιπέτεια, που βιώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι: "Σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο - και διώκονται ακόμη, γιατί όταν χρειάστηκε έκαναν αυτό που έπρεπε για τη χώρα, για τους Έλληνες". Αξίζει να σημειωθεί πως ο κύριος Παπακωνσταντίνου έτυχε θερμής υποδοχής κατά την είσοδο του στην αίθουσα της εκδήλωσης. 

Στην εκδήλωση του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου" στο Ζάππειο το βράδυ της Δευτέρας βρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλιδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Παντελής Καψής, Θανάσης Τσούρας, Θάνος Μωραΐτης, Γιάννης Πανάρετος, Χρήστος Αηδόνης, Γιάνης Καψής, Γρηγόρης Νιώτης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Σηφουνάκης, Ντίνος Ρόβλιας, Άννα Νταλάρα, Νίκος Αθανασάκης, Μανώλης Όθωνας. 

Παρόντες, επίσης, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Νίκος Τσουκάλης από τη ΔΗΜΑΡ. 
newsit