16.9.14

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Βενιζέλος, αλλά «αφού λυθεί το θέμα του Προέδρου»

Φυσικά! Τον εκλογικό νόμο τον αλλάζουν όπως τους συμφέρει κάθε φορά.Έτσι, ξεδιάντροπα!
ΑΛΕΞ

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Δευτέρας.

«Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:


«Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος. Πρέπει να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική. Και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας».

«Αρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα, όταν έρθει η ώρα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Υπάρχει κούραση στον λαό»

«Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου και της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Υπάρχει μια κούραση στον ελληνικό λαό μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά αποτελέσματα για αλλαγή του κλίματος», σημείωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της μεταπολίτευσης: τον ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού».

«Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια. Tα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα: χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε:

«Οταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντί της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση, έχουμε μία εικόνα άνιση και ψευδή. Και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως έθνος. Ενώ χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της αλήθειας, της συναίνεσης και της συστράτευσης».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανέφερε:

«Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό, να αφουγκράζονται την αγωνία του πολίτη, να τη μεταφέρουν στην κυβέρνηση και στη βουλή. Και αυτό κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα, εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που με τόσο κόπο έχουμε κτίσει».

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία φαίνεται να ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό κανονικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δίνει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, για να σημειώσει ότι αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές, που τις θέλουν οι πάντες «και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». 

«Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της χώρας». 

Υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτός είναι ένας διάλογος πολιτικός και τεχνοκρατικός που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας», διότι η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει, όπως είπε, πολύ σημαντικά, οφθαλμοφανή δημοσιονομικά και τεράστια διαρθρωτικά επιτεύγματα. 
TANEA