18.9.14

Ισραήλ: Δεν πουλάει όπλα στην Ουκρανία προτιμάει Ρωσία…

Πήγαν, είδαν και απήλθαν άπρακτοι! Ο λόγος για ουκρανική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το Ισραήλ, επιδιώκοντας να εντοπίσει οπλικά συστήματα σε διάφορους τομείς, τα οποία θα ενίσχυαν τις ούτως ή άλλων προβληματικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το πότε πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη, έγινε πρόσφατα γνωστό, ότι οι Ουκρανοί έφυγαν άπρακτοι, καθώς το εβραϊκό κράτος αρνήθηκε ουσιαστικά να πουλήσει, μη επιθυμώντας να προκαλέσει τη Ρωσία. Εξάλλου, την πρώτη δεκαετία του 2000, οι Ισραηλινοί είχαν πουλήσει στη Γεωργία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προκλήθηκε κρίση στις διμερείς σχέσεις.

Πρόκειται για δυο χώρες (Ρωσία και Ισραήλ) με πολύ ιδιαίτερες σχέσεις, αφού στην πρώην Σοβιετική Ένωση ζούσαν πολλοί Εβραίοι, ενώ εβραϊκής καταγωγής είναι και πολλοί «ολιγάρχες», εκ των οποίων κάποιοι έχουν καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο και κάποιοι εξοντώθηκαν επιχειρηματικά…
Όσον αφορά το πότε πρέπει να πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη, η πιθανότητα να έγινε προτού ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες στην Ανατολική Ουκρανία είναι αυξημένη, αφού στον πρόσφατο πόλεμο της Γάζας η στάση της Ρωσίας ήταν εξαιρετικά προσεκτική, αποφεύγοντας συστηματικά να πάρει θέση εναντίον του Τελ Αβίβ.
Και ο λόγος ήταν πολύ ευρύτερος από το ότι αντίπαλος ήταν η ισλαμιστική Χαμάς, με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει με τον ισλαμικό εξτρεμισμό και αποσχιστικές δραστηριότητες ισλαμιστών στις Δημοκρατίες του Καυκάσου. Εν κατακλείδι, ας μην ξεχνούμε, ότι Ρωσία και Ισραήλ έχουν σημαντική συνεργασία στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ρωσικές εταιρίες έχουν γίνει δεκτές στην αξιοποίηση ισραηλινών «οικοπέδων», ενώ η Μόσχα έχει παρουσία στα κοιτάσματα γειτονικών χωρών (Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος), με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αναδεικνύονται αργά αλλά μεθοδικά, σε χώρα-ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή…
defence-point.gr/