3.9.14

ΕΕ: Μόνο τη Κυπριακή Δημοκρατία αποδεχόμαστε στην Κύπρο


Η απάντηση δόθηκε κατόπιν επιστολής την οποία απέστειλε στις 2 Ιουλίου 2014 η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ. Με την επιστολή αυτή η κ. Θεοχάρους ζητούσε την σαφή επί του προκύψαντος ζητήματος θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως γνωστόν, η Τουρκία με έγγραφό της το οποίο κατέθεσε ενώπιον του 52ου Συμβουλίου Σύνδεσης με την ΕΕ, χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.
 
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Φούλε επισημαίνει ότι, «το μόνο που μπορεί να επαναλάβει είναι η δήλωση της 21η Σεπτεμβρίου του 2005 με την οποία η ΕΕ αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο υποκείμενο διεθνούς δικαίου στο νησί και υπογραμμίζει τη σημασία της ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό».
 
Η κ. Θεοχάρους τονίζει συναφώς ότι αυτή θα έπρεπε να ήταν η βάση των συνομιλιών και η γραμμή λύσης του Κυπριακού, με απαρχή όπως τονίζει και ο Επίτροπος Φούλε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακής της διαδικασίας. Ταυτοχρόνως, επιμένει στην αρχική της θέση ότι η Κυπριακή και η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσουν την απόσυρση του τουρκικού εγγράφου ως απαράδεκτου και προσβλητικού για την Κυπριακή Δημοκρατίας και για την ίδια την ΕΕ.
 
Στην επιστολή του προς την κ. Θεοχάρους, ο Επίτροπος Φούλε αναμένει ότι με βάση το έγγραφο των θέσεων που κατάθεσε η ΕΕ στο 52ο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ, η Άγκυρα θα υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, εντός του πλαισίου των Ην. Εθνών και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.
 
Ακόμη, ο Επίτροπος Φούλε καλωσορίζει τη στήριξη της Τουρκίας στις συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών των Κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα των Ην. Εθνών. Οι δεσμεύσεις και η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες, τονίζεται στην επιστολή, για τελική λύση στο Κυπριακό παραμένει ουσιαστική. Σημειώνεται ότι η επιστολή Φούλε εστάλη πριν από την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα.
defencenet.gr