12.9.14

Εκβιάζουν τους Σκωτσέζους για να ψηφίσουν "όχι"


Οικονομικούς εκβιασμούς δέχονται οι υποστηρικτές της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο από... τράπεζες και αλυσίδες σούπερ μάρκετ προειδοποιώντας ότι ο σκωτσέζικος λαός θα είναι αυτός που θα πληρώσει το τίμημα της ανεξαρτητοποίησης. Την ίδια ώρα, ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, κάνει λόγο για «συνωμοσία του Ουέστμινστερ». 
 
Ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας έριξε και σήμερα τα βέλη του στην πολιτική ηγεσία της Βρετανίας κάνοντας λόγο για μία συντονισμένη επίθεση από την Ντάουνινγκ Στρητ, η οποία στόχο έχει να σκορπίσει το φόβο στους Σκωτσέζους προκειμένου να μην ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.
 
Ο Σάλμοντ επεσήμανε χαρακτηριστικά πως, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες της Σκωτίας, ανάμεσά τους και η Royal Bank of Scotland, ανακοίνωσαν ότι, σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, θα μετεγκατασταθούν στο Λονδίνο κι ότι η οικονομία της Σκωτίας θα δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα.
 
Εκτός από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη οικονομική καταστροφή της βρετανικής οικονομίας αν τελικά οι Σκωτσέζοι πουν «ναι» στην απόσχιση στις 18 Σεπτεμβρίου, τώρα και αλυσίδες σούπερ μάρκετ μπαίνουν στο... παιχνίδι.
 
Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Asda προειδοποιεί ότι, αν σε επτά ημέρες από σήμερα, ο λαός της Σκωτίας πει «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση, τότε η ζωή του θα γίνει δύσκολη αφού θα υπάρξει έκρηξη τιμών σε βασικά είδη. 
 
Την ίδια ώρα, τα δύο στρατόπεδα εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα καθώς πλησιάζει η «ώρα» της κάλπης. Ωστόσο, νέα δημοσκόπηση της «YouGov» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι αποδυναμώνεται η δυναμική του «ναι». Το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 48% που προτιμά την απόσχιση.
 
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τα δύο επιτελεία προσπαθούν να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους, αν και σε μία πρώτη ακτινογραφία των ψηφοφόρων των δύο τάσεων, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, τα άτομα άνω των 65 ετών, κάτω των 24 ετών αλλά και οι γυναίκες εμφανίζονται πιο συντηρητικοί και την 18η Σεπτεμβρίου τείνουν να επιλέξουν να ψηφίσουν «όχι» στην απόσχιση της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
   
Η δημοσκόπηση της Yougov, μόλις μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, δείχνει ότι το 52% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 48% που προτιμά την ανεξαρτησία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.268 ατόμων το διάστημα 9-11 Σεπτεμβρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους ευρήματα. Για πρώτη φορά σε έρευνα το «ναι» προηγείται σε μία μόνο ηλιακή ομάδα, αυτή μεταξύ 25-39 ετών. Επιπλέον, παρουσιάζεται μια κάμψη στον βαθμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Άλεξ Σάλμοντ, του πρώτου υπουργού της Σκωτίας και ηγέτη του «Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας» (SNP).
 
O Σάλμοντ συγκεντρώνει ποσοστό 38% (από 42%), ενώ ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται στο 35%.
Ο Μπράουν, ο τελευταίος πρωθυπουργός των Εργατικών, παρενέβη ενεργά στην υπόθεση του δημοψηφίσματος πριν από λίγες μέρες.
Με άρθρο του σε βρετανική εφημερίδα σημείωνε ότι η οικονομική πολιτική του συντηρητικού πρωθυπουργού Κάμερον είναι αυτή που τροφοδοτεί τους οπαδούς της ανεξαρτησίας. Αυξημένο στο 45% (από 37%) είναι και το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά την ανεξαρτησία. Αντιθέτως, το 21% (από 23%) εκτιμά ότι θα γίνει πλουσιότερο σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.
 
 defencenet.gr