15.9.14

Σ. Λαβρόφ: «Θα εξοπλίσουμε τη Συρία όπως εξοπλίζουμε και το Ιράκ»!

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΣΣΑΝΤ ΒΑΖΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠ.ΕΞ

Τον εξοπλισμό της Συρίας με όπλα όπως και στην περίπτωση του Ιράκ προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της διεθνούς Συνόδου κατά της τρομοκρατίας ο Ρώσος υπουργός ΕξωτερικώνSergey Lavrov θέτοντας νέα δεδομένα στην συριακή κρίση προκαλώντας νέα ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στο στόχο της για ανατροπή του Bashar Al Assad.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η Ρωσία πρόκειται να προμηθεύσει τη Συρία με νέα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα θωρακίζοντας τη Συρία από απειλές.

Μια από αυτές είναι και η προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Barack Obama ότι σε περίπτωση που η συριακή Αεράμυνα αντιδράσει στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς τότε θα καταστραφεί.
Η κρίση επομένως στη Συρία αλλά και στον πόλεμο εναντίον της ISIS περνά σε νέο επίπεδο καθώς ο ανομολόγητος στόχος ΗΠΑ και Γαλλίας είναι η ανατροπή του Assad με πρόσχημα την ISIS φαίνεται να μην είναι εύκολος ύστερα από τις εξαγγελίες Lavrov.
Μια καλά εξοπλισμένη Συρία θα είναι ένας πολυ δύσκολος αντίπαλος.
Ο Lavrov ουσιαστικά διεμήνυσε στους συνομιλητές του ότι ο αγώνας κατά της τιμοκρατίας δεν πρέπει να συγχέεται με άλλους “πολιτικούς στόχους”, κόβοντας έτσι ουσιαστικά την «όρεξη» ΗΠΑ και Γαλλίας για να ρίξουν τον Assad.
Η Ρωσία πρόκειται να προμηθεύσει με στρατιωτικό υλικό και άλλη βοήθεια το Ιράκ και την Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της Συνόδου που διοργανώθηκε στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της ισλαμικής οργάνωσης ISIS.
«Έχουμε μιλήσει για τη βοήθεια που δίνουμε στην κυβέρνηση του Ιράκ στη μάχη που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και σταθερότητα στο συγκεκριμένο κράτος.
Με παρόμοιο τρόπο θα παράσχουμε  βοήθεια στρατιωτική αλλά και άλλη στη Συρία όπως και κάνουμε η οποία επίσης αντιμετωπίζει κίνδυνο τρομοκρατίας ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό από ότι το Ιράκ. Επίσης παρέχουμε βοήθεια στους εταίρους μας στην Αίγυπτο, το Λίβανο, την Υεμένη και την Ιορδανία», είπε πιο συγκεκριμένα ο Lavrov.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός έσπευσε να συμπληρώσει ότι το να έχει κάποιος  «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ότι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι απαράδεκτο, υπονοώντας βέβαια τις δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες στηρίζουν ισλαμιστές τρομοκράτες ενώ έχουν κηρύξει ανοικτό πόλεμο κατά ων ισλαμιστών της ISIS.
«Έχουμε εδώ και καιρό τονίσει το γεγονός της αύξησης των τρομοκρατικών ενεργειών και ομάδων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ύστερα από τα γεγονότα της αποκαλούμενης “Αραβικής Άνοιξης” όπου ο στόχος για ανατροπή καθεστώτων απέκτησε προτεραιότητα έναντι του στόχου αποτροπής του τρομοκρατικού κινδύνου» είπε ακόμη ο Laqvrov κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο για να συμπληρώσει:
«Και το κάναμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε κάποιον για το παρελθόν, αλλά ειδικά για να εκτιμήσουμε τα μαθήματα που προκύπτον από τέτοιες πράξεις του παρελθόντος στις νέες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι “δυό μέτρα και δυό σταθμά” δεν είναι αποδεκτά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί τρομοκράτες και για αυτό είναι ανάγκη να  αναλάβουμε σταθερή και διαρκή δράση χωρίς να θέτουμε τον ένα ή τον άλλο πολιτικό στόχο πάνω από τον κύριο στόχο που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι τρομοκρατικές οργανώσεις κατέχουν πετρελαιοπηγές έχοντας διασφαλίσει οδούς για να πωλούν αυτό το πετρέλαιο στη μαύρη αγορά.
«Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάγκη για να εμποδίσουμε να κατακλυστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις από νέους εθελοντές εξαιτίας των αποκαλούμενων κακών οικονομικών συνθηκών» είπε ο Lavrov για να καταλήξει:
«Οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονται επίσης το παλαιστινιακό πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες κάτι άδικο για τους Άραβες της Μέσης Ανατολής».

defencenet.gr