7.9.14

Μπεσλάν: Συνάντησε τον σωτήρα της δέκα χρόνια μετά…!!! (*****)

Η φωτογραφία με τον αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών να κουβαλάει με στοργή ένα βρέφος έξι μηνών στην αγκαλιά του, τη μικρή Αλιόνα Τσκάγιεβα, σώζοντάς το από την τραγωδία που θα ακολουθούσε λίγη ώρα μετά, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου.


Δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την τραγωδία στο Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, όταν στις 2 Σεπτεμβρίου τρομοκράτες είχαν καταλάβει το τοπικό σχολείο και είχαν συγκεντρώσει τους πάντες στο κλειστό γυμναστήριο. Ο κυβερνήτης της επαρχίας είχε μπει μέσα και είχε κατορθώσει μετά από διαπραγματεύσεις να εξασφαλίσει την έξοδο των μανάδων που είχαν βρέφη στην αγκαλιά τους.
Η Φατίμα, η μητέρα της Αλιόνα δεν βγήκε από το σχολείο όμως. Έπρεπε να μείνει με τα άλλα δυο παιδάκια της Μαχάρ και Κριστίνα, μέσα στο σχολείο. Έδωσε τη μικρή Αλιόνα σε μια άλλη μητέρα βρέφους που έβγαλε το μωρό εκτός του σχολείου και το παρέδωσε στον πρώτο αξιωματικό που βρήκε μπροστά της.
Κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν, ότι όταν έγινε η πρώτη έκρηξη, έριξε τον Μαχάρ έξω από το παράθυρο, αλλά και ένα άλλο παιδάκι. Ο Μαχάρ επέζησε, η Φατίμα και η μικρή Κριστίνα βρήκαν τραγικό θάνατο. Η μικρή ίσως δεν ήθελε να αφήσει τη μαμά της και έφυγαν παρέα, λέει σήμερα ο παππούς της Μπόρις Γκαζίνοφ…
Η Αλιόνα ζει σήμερα με τον πατέρα της και τη νέα της μαμά, τη Σβετλάνα, τους αδερφούς της Μαχάρ και Γκιόργκι, αλλά και την αδελφούλα τους την Κριστίνα, μόλις 10 μηνών, αφού της έδωσαν το όνομα της αδικοχαμένης ετεροθαλούς αδελφούλας της.

Δέκα χρόνια μετά και η ρωσική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta» δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ. Πήγε στο Μπεσλάν και κατάφερε να πετύχει τη συνάντηση των πρωταγωνιστών της πρώτης φωτογραφίας, της Αλιόνα και του Ελμπρούς Γκογκιτσάγιεφ, του άνδρα των ειδικών δυνάμεων που την πήρε στα χέρια και τη μετέφερε.

Η Αλιόνα είναι ένας άγγελος 10 ετών και έξι μηνών, ενώ τα δέκα χρόνια είναι εμφανή στον Ελμπρούς, που διατηρεί όμως το παράστημά του… και μια αρχοντιά θα τολμούσαμε να προσθέσουμε. Πήρε σύνταξη το 2010 και μεγαλώνει έκτοτε τους δυο γιους του. Το 2008 τον βρήκε στο Τσχινβάλι που έγινε το επίκεντρο των συγκρούσεων Ρωσίας και Γεωργίας… Η μικρή Αλιόνα πάντως, δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φωτογραφία στα χέρια του «θείου Ελμπρούς», όπως πλέον τον φωνάζει.
defence-point