15.9.14

Bίντεο: Το LPD Mistral "Βλαδιβοστόκ" ξεκινά τον εκπαιδευτικό πλού με ρωσικό πλήρωμα (vid)

Οι εκβιασμοί της Δύσης για την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας όσον αφορά στην παράδοση των δύο γαλλικών ελικοπτεροφόρων Mistral στο ρωσικό Ναυτικό φαίνεται πώς «βούλιαξαν». Το πρώτο από τα δύο πλοία με το όνομα «Βλαδιβοστόκ» απέπλευσε από το ναυπηγείο STX France στη Σέν-Ναζέρ, βγήκε στη θάλασσα με ρωσικό πλήρωμα και ξεκίνησε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.
Η έξοδος του πλοίου από το ναυπηγείο φαίνεται σε βίντεο της le Figaro να γίνεται με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών και το όνομα του να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Ο απόπλους του έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ για τα δύο Mistral, αλλά και με πολλές ρήτρες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους Γάλλους να ακυρώσουν τη συμφωνία όπως θέλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και πολλές Ευρωπαικές χώρες για να πλήξουν την Ρωσία. Αν και η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή δικών της ελικοπτεροφόρων.
Το «Βαλδιβοστόκ» απέπλευσε με πλήρωμα Γάλλους ναυτικούς, αλλά και 200 στελέχη του Ρωσικού Ναυτικού προκειμένου να εκπαιδευτούν. Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Άλλοι 200 Ρώσοι βρίσκονται στο λιμάνι και θα αποτελέσουν το πλήρωμα του δεύτερου Mistral, του «Σεβαστούπολη» που σύντομα και αυτό θα ξεκινήσει δοκιμές.
Η μεταβίβαση του «Βλαδιβοστόκ» στο Ρωσικό Ναυτικό, στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης, έχει προγραμματιστεί για την 1 Νοεμβρίου 2014. Αμέσως μετά θα λάβει «θέση μάχης» πιθανότατα στη Μεσόγειο, τώρα που ανοίγει και πάλι το θέμα της Συρίας. Εντός του 2015 θα παραδοθεί και το δεύτερο Mistral στη Ρωσία.
Tο θέμα της παράδοσης ενός τόσο επιθετικού πλοίου στο Ρωσικό Ναυτικό, από μια χώρα του ΝΑΤΟ, έχει γίνει το συνώνυμο της γελοιοποίησης της Συμμαχίας, εντός και εκτός των κόλπων της. Κι αυτό γιατί κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα να «τορπιλίσουν» ένα πρόγραμμα, χωρίς όμως να τους απασχολούν οι συνέπειες.
Όπως συνέβη με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και με τα αντίποινα από τη Μόσχα με το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. Πολλές βιομηχανίες και αγροτικές επιχειρήσεις «κλαίνε», καθώς καταστράφηκαν από τα ρωσικά αντίποινα.  
Σημειώνεται πώς τα Mistral έχουν τεράστιες δυνατότητες, αφού, μεταξύ άλλων, μπορούν να φέρουν 16 ελικόπτερα, 70 τεθωρακισμένα οχήματα και 450 στρατιώτες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr