3.9.14

ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Τέσσερα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα - Με ασκήσεις Su-24 απαντά η Ρωσία


Το ΝΑΤΟ προχωρά στην αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων ταυτόχρονα στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία είναι ένα αμερικανικό, ένα γαλλικό, ένα ισπανικό και ένα καναδικό. Η είσοδός τους από τα στενά του Βοσπόρου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
 
Πρόκειται για το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross κλάσης Arleigh Burke,  για το γαλλικο Commandant Birot, για την καναδική φρεγάτα HMCS Toronto, κλάσης Halifax, και την ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο Itar-Tass.
 
“Το USS Ross και το Commandant] Birot θα περάσουν από τα Στενά σήμερα" και πρόσθεσε “η ισπανική και η καναδική φρεγάτα θα έχουν εισέλθει μέχρι τις 6 του Σεπτέμβρη.”. Δηλαδή το ΝΑΤΟ από τις 7 του μηνός θα διαθέτει 4 πολεμικά πλοία που θα κατασκοπεύουν την ρωσική Κριμαία.
 
Μέχρι σήμερα στην περιοχή βρίσκεται ένα μόνο νατοϊκό πλοίο το γαλλικό πλοίο παρακολούθησης France’s Dupuy de Lome, σχεδιασμένο για να συλλέγει σήματα και επικοινωνίες πέραν των εχθρικών γραμμών, προφανώς στην ρωσική ενδοχώρα, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές του  Itar-Tass το πλοίο θα εγκαταλείψει την Μαύρη Θάλασσα στις 5 Σεπτεμβρίου. 
 
Σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ του 1936, τα πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν σε Παρευξείνιες χώρες μπορούν να μείνουν στην Μαύρη Θάλασσα για 21 ημέρες. Το μέγεθος ενός τέτοιου πλοίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 45000 τόνους.
 
 
Το γαλλικό πλοίο παρακολούθησης Dupuy de Lome έκανε εναλλαγές με το αντιτορπιλικό USS Donald Cook, που είχε σταλθεί στην περιοχή από τον Απρίλο. Παρά τους περιορισμούς της Συνθήκης το ΝΑΤΟ κατάφερε να αυξησει την παρουσία του στην περιοχή, με αφορμή την ουκρανική κρίση, με συνεχόμενη εναλλαγή πολεμικών πλοίων.
 
Φυσικα στην Ρωσία κατανοούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα είδος "ασφυξίας" και "δυσφορίας" στην Μόσχα μέσα στην "Αυλή" της.
 
Τον Ιούλιο το ΝΑΤΟϊκό γκρουπ ειχε φτάσει και τον αριθμό των 9 πλοίων, που αποτελεί ρεκόρ για την μετα-σοβιετική εποχή.
 
Όταν στις 7 Αυγούστου το αμερικανικό Vella Gulf μπήκε στην Μαύρη Θάλασσα το αρχηγείο του 6ου Στόλου εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας  “ ενισχύουμε την συλλογική ασφάλεια των συμμάχων και των μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή".
 
Από ρωσικής πλευράς η άφιξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα απαντάται με τακτικές ασκήσεις της Αεροπορίας του Ναυτικού. Συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη κρούσης Su-24 θα εκτελέσουν ασκήσεις γύρο από τα ΝΑΤΟϊκά σκάφη.
 
 defencenet.gr