6.8.14

"Γκρέμισε" τη Wall Street η προετοιμασία και μόνο ρωσικών αντιποίνων στις κυρώσεις ΗΠΑ-ΕΕ

«Τρέμουν» ΗΠΑ και Ε.Ε. την απάντηση της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Στο άκουσμα και μόνο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνηση του να ετοιμάσει αντίποινα οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέρρευσαν χθες, ενώ πολλές επιχειρήσεις καλούν τις κυβερνήσεις τους να βάλουν τέλος στη «σύγκρουση» με τη Μόσχα γιατί θα το πληρώσουν… ακριβά.  

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 139,81 μονάδες (0,84%), ενώ έφτασε να χάνει έως και 160 μονάδες. Από τις 30 μετοχές οι 28 έκλεισαν με ζημιές. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 31,05 μονάδων (0,71%) και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 18,78 μονάδων (0,97%).
Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ωστόσο πώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τη Ρωσία να ετοιμάζει αντίποινα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς επίσης και η διεξαγωγή ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα με την Ουκρανία,επισκίασαν τα εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τον κλάδο των υπηρεσιών και τις εργοστασιακές παραγγελίες. 
Με λίγα λόγια αναφέρουν πώς οι απώλειες στη Wall Street θα πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχε αυτό το θετικό κλίμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ να μετριάσει την κατάσταση.
Αναφέρονται στην ανακοίνωση του Institute for Supply Management ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε εννέα χρόνια και στην αύξηση κατά 1,1% στις εργοστασιακές παραγγελίες όταν οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 0,5%.
Οι απώλειες στο Dow Jones αντανακλούν τη μεγάλη ανησυχία πολλές εταιρειών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη για τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έχει διατάξει την κυβέρνησή του να προετοιμάσει αντίποινα έναντι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών οικονομικών κυρώσεων που επέβαλλαν στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η… σκέψη της απαγόρευσης πτήσεων από τη Ευρώπη προς την Ασία μέσω του εναέριου χώρου της Ρωσίας.
«Τα πολιτικά εργαλεία οικονομικής πίεσης είναι μη αποδεκτά. Έρχονται σε αντίθεση με όλους τους κανόνες» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας πώς«η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ήδη προτείνει μια σειρά από αντίποινα ενάντια στις επονομαζόμενες κυρώσεις συγκεκριμένων χωρών».
Η δήλωση του ανέβασε «την πίεση» πολλών σε ΗΠΑ και Ε.Ε. δεδομένου του ότι ρωσικές εταιρείες σιγά σιγά αποτραβιούνται από το δολάριο με τις οποίες έκαναν μέχρι πρόσφατα τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά και του γεγονότος ότι η Ρωσία δεν θα είναι μόνη της.
Έχει τη στήριξη και άλλων μεγάλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία και τον Ιράν.
 defencenet.gr