14.8.14

Σ.ΚΑΡΓΑΚΟΣ: «Ο TAΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ» (ΒΙΝΤΕΟ) Πώς θα μπουν στον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν (upd)


Ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την ανακάλυψη του βασιλικού τάφου στη  Αμφίπολη. Εάν το εύρημα αποδειχτεί ότι είναι ο τελευταίος τόπος κατοικίας του βασιλέα των βασιλέων, τότε προμηνύεται για την χώρα ένα τουριστικό ρεύμα διαρκείας άνευ προηγουμένου.

Συνεχίζεται η σωρεία δημοσιευμάτων από το βρετανικό δίκτυο BBC, το περιοδικό Time, τη γαλλική Le Figaro, ακόμα και ιστοσελίδες της Ταιβάν και της Ινδίας,που κάνουν λόγο για τη «σημαντική ανακάλυψη» στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών.
Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς παρά τις υψηλές θερμοκρασίες δουλεύουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ η είσοδος της ταφικής περιβόλου στον λόφο Καστά καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα προστατεύοντας τόσο τις Σφίγγες, αλλά και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και τα περίεργα βλέμματα επισκεπτών.
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς και προχωρούν εκατοστό εκατοστό, απομακρύνοντας επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματα τους.
Εν τω μεταξύ στη Μεσολακιά συρρέουν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της ανασκαφής.
Κάποιοι από αυτούς είναι εφοδιασμένοι και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς προκειμένου να δουν τα σπάνια ευρήματα. Ωστόσο, γύρω από την ανασκαφή υπάρχει αστυνομική δύναμη, η οποία έχει ενισχυθεί και φυλάσσει το χώρο.
Η διερεύνηση του δρόμου συνεχίζεται από τους αρχαιολόγους μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος.
Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια  υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά – αν εντοπισθούν- θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα είναι η καθοριστική τρόπο να διαλυθεί – πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους- ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο.
Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικροκάμερα για να ληφθούν οι πρώτες ενδεικτικές εικόνες. Σήμερα έχει έρθει στο φως η ταφική οδός πλάτους 4,5 μέτρων και 13 σκαλοπάτια που οδηγούν στον τάφο.
Πέτρα με την πέτρα θα πέσει ο τοίχος ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων.
Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.
Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.
Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα πουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος.
Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν.
Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος. Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία, από τους νόμους αλλά και από την ηθική.
Έστω και με την προοπτική της ανακάλυψης η Ελλάδα μπήκε στο επίκεντρο θετικών συζητήσεων, και όλοι τρέχουν να "φρεσκάρουν" τις γνώσεις τους πάνω στον μέγιστο Ηγεμόνα.
Το περιοδικό Time στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για τα ευρήματα στην περιοχή που χρονολογούνται από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως αποκλείεται να πρόκειται για τον τάφο του, καθώς όπως διευκρινίζεται στο κείμενο ο Μέγας Αλέξανδρος «πέθανε στη Βαβυλώνα και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο για την ταφή το 323 π.Χ.».
Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στην ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη που σηματοδοτεί μία σημαντική αποκάλυψη, ενώ ταξιδεύει τον αναγνώστη στο σημείο χάρη στις περιγραφές με τις μεγαλοπρεπείς Σφίγγες που «φρουρούν» τον τάφο.
Ο Telegraph σε δημοσίευμά του μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ένα «εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», αλλά και εκείνες της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη για τα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εύρημα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα, δίνεται η περιγραφή των μαρμάρων που δομούν τον τάφο, καθώς και οι διαστάσεις του.
«Οι Έλληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τον χώρο και έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.
«Ο τάφος αναμένεται να ανοιχτεί τις ερχόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο Nbc News που επισημαίνει ότι το σημείο φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις και αποτυπώνει τη μεγαλοπρέπεια των ευρημάτων με τις Σφίγγες «τα μυθικά πλάσματα που συνδυάζουν χαρακτηριστικά ανθρώπου, πτηνού και λιονταριού».
Την ίδια ώρα, σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και ρεπορτάζ της Washington Post, γίνεται λόγος για τον μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη, ενώ υπάρχει αναφορά και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στον αρχαιολογικό χώρο.
Με τίτλο του «Υπάρχουν πολλοί που εικάζουν ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» το δίκτυο Business Insider της Αυστραλίας, έχει εκτενές ρεπορτάζ για την Αμφίπολη, κάνοντας αναφορά στη ζωή του βασιλιά των Μακεδόνων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα από ινδικές ιστοσελίδες που μιλούν για πέπλο «μυστηρίου» που περιβάλλει την ανακάλυψη, ενώ η είδηση ταξιδεύει μέχρι και την Ταιβάν, όπου το ρεπορτάζ κάνει λόγο για τα ευρήματα και τις δηλώσεις της αρχαιολόγου κυρίας Περιστέρη.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει και ο Τύπος των Σκοπίων με το πρακτορείο Mia να αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμάρα, αλλά και σε δημοσίευμα του Αγγελιοφόρου που κάνει λόγο για σπουδαία ευρήματα της ελληνικής γης που πιστοποιούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη εξέφρασε ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Χθες πρώτοι είχαμε αναφέρει τον παγκόσμιο σάλο που προκάλεσε, η προοπτική και μόνο της ευρέσεως τάφου του Μ.Αλέξανδρου.
Σε μέγεθος ίσως να τον πλησίαζε ο Τζένγκις Χαν, αλλά στην λάμψη του, δεν υπήρχε καμμια σύγκριση. Αναλογιζόμαστε τι πρόκειται να συμβεί, αν αποκαλυφθεί ότι αυτός είναι πράγμτι ο τάφος του.
Ακόμα όμως και εάν δεν είναι, πάλι μπορει να χρησιμοποιηθεί σωστά, για την διαφήμιση της χώρας, άλλωστε θα είναι ότι πιο κοντινό προς τον Έλληνα Μακεδόνα βασιλιά έχει βρεθεί ποτέ.
Υπομονή δύο εβδομάδες ακόμα, σύντομα θα γνωρίζουμε, μεχρι τότε η αγωνία θα χτυπάει "κόκκινο".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr