6.8.14

Μαχητικά της USAF θα συνοδεύουν τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής κατασκοπείας πάνω από το Καλίνιγκραντ!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ "ΚΥΝΗΓΗΤΟ" ΤΟΥ RC-135 ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Οι Αμερικανοί έχουν σκοπό να συνεχίσουν την κατασκοπεία του ρωσικού Καλίνιγκραντ με τα RC-135V/W Rivet Joint συνοδεία μαχητικών της USAF κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση και δημιουργώντας περιβάλλον ακραίων καταστάσεων. 

Αλλάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο την «τακτική» των πτήσεων των αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών πάνω από την Ανατ. Ευρώπη αλλά και τη Βαλτική ύστερα από το επεισόδιο της 18ης Ιουλίου.
Τη συγκεκριμένη ημέρα μαχητικά αεροσκάφη της ρωσικής Αεροπορίας είχαν καταδιώξει ένα αμερικανικό RC-135V/W Rivet Joint το οποίο πραγματοποιούσε αποστολή ηλεκτρονικής κατασκοπείας των ρωσικών δυνάμεων στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Αυτό έκαναν γνωστό κύκλοι του Πενταγώνου αναφέροντας πως η αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης EUCOM  (European Command) πήρε την απόφαση να «επανεκτιμήσει τις τακτικές αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από την περιοχή», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Steve Warren αναφερόμενος στο περιστατικό διευκρίνισε πως το αμερικανικό αεροσκάφος«ειδοποιήθηκε από μονάδες εδάφους που συνεργάζονταν με αυτό ότι ρωσικά μαχητικά βρίσκονταν σε πορεία αναχαίτισής του» λέγοντας παράλληλα πως τα «τα ρωσικά μαχητικά αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν εμπλοκή με το αμερικανικό αεροσκάφος».
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως το αμερικανικό αεροσκάφος παραβίασε… κατά λάθος τον σουηδικό εναέριο χώρο. «Μετά την προειδοποίηση, το Rivet Joint κατευθύνθηκε προς τον σουηδικό εναέριο χώρο προκειμένου να αποφύγει τα ρωσικά αεροσκάφη, αλλά όταν κατάλαβε ότι τον έχει παραβιάσει  έσπευσε να απομακρυνθεί προς τον διεθνή εναέριο χώρο».
Ο Warren είπε πως για το συμβάν έχει συσταθεί ειδική ανακριτική επιτροπή για να διευκρινίσει όλες τις συνθήκες του επεισοδίου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πόρισμα της επιτροπής αυτής παρά μόνο λέγοντας πως η EUCOM «λαμβάνει ήδη ενεργά μέτρα» για να αποφύγει ανάλογα συμβάντα στο μέλλον.
Πληροφορίες πάντως που έγιναν γνωστές μιλούν ότι η EUCOM εξετάζει και το ενδεχόμενο από εδώ και στο εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη να συνοδεύονται από μαχητικά της USAFE όταν πραγματοποιούν αποστολές συλλογής πληροφοριών. Εάν αυτό ισχύει τότε τα πράγματα μπορεί να πλησιάσουν σε πολύ ακραίες καταστάσεις πάνω από περιοχές όπου επικρατεί μεγάλη ένταση όπως είναι η Βαλτική, κάτι που μπορεί να οδηγήσει να ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο διοικητής της EUCOM SACUER πτέραρχος Philip Breedlove είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι τα αυξανόμενα περιστατικά παρενόχλησης αεροσκαφών και πλοίων της συμμαχίας από ρωσικά μαχητικά έχουν προκαλέσει μεγάλο σκεπτικισμό στο ΝΑΤΟ.
Τον περασμένο Ιούνιο ένα ρωσικό Su-24  είχε πραγματοποιήσει 12 χαμηλές διελεύσεις σε απόσταση 1000 γιαρδών από το αμερικανικό αντιτορπιλικό  USS Donald Cook (DDG-75) στη Μαύρη Θάλασσα. Αν και στις δύο περιπτώσεις τόσο του USS D. Cook όσο και σε αυτή του RC-135 δεν πραγματοποιήθηκε κάποια εμπλοκή εντούτοις όπως εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως όλα αυτά τα περιστατικά αποτελούν ότι η Μόσχα «κουνάει το ξίφος» κάτι που πλέον έχει γίνει σαφές  στους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Παρόλα αυτά ο Warren αρνήθηκε να συσχετίσει τα δύο αυτά επεισόδια μεταξύ τους λέγοντας πως στην περίπτωση του Rivet Joint τα ρωσικά μαχητικά δεν ήρθαν σε οπτική επαφή με το αμερικανικό αεροσκάφος και πως αυτό δεν κινδύνευσε  σε κανένα σημείο της πτήσης πλην όμως όπως πρόσθεσε πως «τέτοιου είδους περιστατικά τροφοδοτούν την ένταση που υπάρχει στην περιοχή παρά την αποκλιμακώνουν».
 defencenet.gr