2.8.14

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟΝ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΟΥ! «Θερμό» επεισόδιο: Καταδίωξη RC-135 από ρωσικά Su-27 πάνω από τη Βαλτική

Και όμως έγινε και αυτό όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου: Ένα αεροσκάφος της αμερικανικής Αεροπορίας τύπου RC-135 το οποίο πραγματοποιεί αποστολές ηλεκτρονικής παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων παραβίασε τον ενάέριο χώρο της Σουηδίας για να αποφύγει την αναχαίτισή του από ρωσικά μαχητικά!

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το DN.se λέγοντας πως το πρωτοφανές αυτό περιστατικό έγινε στις 18 Ιουλίου αλλά αποκαλύφθηκε στις 31 Ιουλίου. Το RC-135 Rivet Joint που πραγματοποιούσε αποστολή SIGINT (Signal Intelligence) είχε απογειωθεί από τη βρετανική βάση της RAF στο Mildenhall σδτο πλαίσιο αποστολής πάνω από την Βαλτική η οποία πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία.
Στις 18 Ιουλίου μια ημέρα μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών το RC-135 είχε αναχαιτιστεί ήδη  μια φορά  από ρωσικά μαχητικά Su-27SM τα οποία είχαν απογειωθεί από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Αν και οι αναχαιτίσεις αυτές συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά τόσο στη Βαλτική όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου και αφορούν και τις δύο πλευρές, εντούτοις την δεύτερη  φορά που τα ρωσικά μαχητικά (τα οποία αυτή τη φορά είχαν απογειωθεί από βάση της ρωσικής επικράτειας) ήρθαν σε πορεία αναχαίτισης το πλήρωμα του RC-135 για να αποφύγει την αναχαίτιση ζήτησε άδεια  από το σουηδικό κέντρο ελέγχου Αεράμυνας  να εισέλθει στο εναέριο χώρο της Σουηδίας προκειμένου να αποφύγει τα ρωσικά μαχητικά.
Η απάντηση από το σουηδικό κέντρο όμως ήταν αρνητικήαλλά το RC-135 σχεδόν καταδιωκόμενο από τα ρωσικά μαχητικά παραβίασε  έτσι και αλλιώς τον σουηδικό εναέριο χώρο πετώντας πάνω από τη νήσο Gotland.
Το αεροσκάφος αφού εισήλθε στον σουηδικό εναέριο χώρο, χωρίς άδεια παρέμεινε εκεί πραγματοποιώντας κύκλους μέχρι που τα ρωσικά μαχητικά αποχώρησαν από την περιοχή, χωρίς να παραβιάσουν τον σουηδικό εναέριο χώρο.
Αν και τα Rc-135 που απογειώνονται από τη Βρετανία και τα οποία έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 50 αποστολές από την απαρχή της κρίσης στην Ουκρανία,  και τα οποία πετούν κάποιες φορές πάνω από την Πολωνία, την Λιθουανία ή και την Λετονία προσπαθώντας να υποκλέψουν ότι σήμα έρχεται από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ ήταν η πρώτη φορά που αμερικανικό αεροσκάφος σχεδόν καταδιώχθηκε από ρωσικά μαχητικά αναγκάζοντας το πλήρωμα του να παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο για να γλιτώσει από τους διώκτες του.
Το αμερικανικό αεροσκάφος μετά την αποχώρηση των ρωσικών μαχητικών στράφηκε νότια έφτασε στον διεθνή εναέριο χώρο για να εισέλθει ξανά στον σουηδικό εναέριο χώρο έξω από το Oland πριν επιστρέψει πίσω στη Βρετανία.
Όπως αναφέρει το σουηδικό site οι παραβιάσεις του σουηδικού εναέριου χώρου είναι συχνές και αρκετές φορές η σουηδική Αεροπορία δεν πραγματοποιεί αναχαιτίσεις. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 παραβιάσεις ενώ από το 2009 53 αεροσκάφη άλλων χωρών έχουν πραγματοποιήσει παραβιάσεις.
Βέβαια τα στοιχεία αυτά ωχριούν μπροστά στα αντίστοιχα νούμερα παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά. Αλλά πάλι εδώ είναι Βαλκάνια και όχι Βαλτική.
 defencenet.gr