15.8.14

Κλιμακώνει το NATO: Κλήθηκε στο Foreign Office ο Ρώσος πρεσβευτής για «εξηγήσεις» [upd]


ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ: "ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ"

Σε μία κίνηση που υποδηλώνει διάθεση κλιμάκωσης, από πλευράς ΝΑΤΟ, το οποίο εκφράζει την στήριξη του στο φιλοδυτικό καθεστώς του Κιέβου, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) για να «δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες περί μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Την ίδια στιγμή η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις προκλητικές αιτιάσεις του καθεστώτος του Κιέβου.
 
«Ο Ρώσος πρεσβευτής Γιακοβένκο εκλήθη για να διευκρινίσει τις πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη προώθηση [στρατιωτικού] εξοπλισμού στα σύνορα» των δύο χωρών, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του.
 
Ο ολιγάρχης πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιτείνει με δηλώσεις του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την ωμή ουκρανική προβοκάτσια που αποσκοπεί στην εμπόδιση της ρωσικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Νέα Ρωσία, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.
 
Η δήλωση αυτή αποτελεί σαφή απειλή προς το ρωσικό κονβόι με την πρόφαση της δήθεν ύπαρξης στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων.
 
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όμως, έσπευσε αμέσως να διαψεύσει τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς των Ουκρανών, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
 
«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναμεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, απορρίπτοντας τις πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς ως «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».
 
Μετά τις προηγούμενες δηλώσεις του Λιθουανού ΥΠΕΞ για «70 κομμάτια ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κατά διάρκεια της νύχτας»και έγιναν «φύλλο και φτερό» από τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ο ολιγάρχης Π. Ποροσένκο, τώρα ισχυρίζεται ότι το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής.
 
Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.
 
«Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια» είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.
 
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία πως προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση βοήθειας που αποπειράται να κάνει μια ρωσική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παραδόσεις.
 
«Εφιστούμε την προσοχή στη σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας» ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε μια ανακοίνωσή του.
 
Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση μετά την είδηση ότι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν εν μέρει μια οχηματοπομπή ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.
 
 defencenet.gr