5.8.14

Αμερικανός Ναύαρχος: "Ευάλωτα τα F-35 και F-22 - Εντοπίζονται από νέα ραντάρ Ρωσίας και Κίνας"

ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ STEALTH ΚΑΙ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Αμερικανός ναύαρχος παραδέχεται πώς Ρωσία και Κίνα έχουν αναπτύξει ραντάρ τα οποία μπορούν να ακυρώσουν την τεχνολογία stealth των αεροσκαφών F-35 και F-22 και να τα καταρρίψουν.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο προβληματισμός στο Πεντάγωνο είναι έντονος, καθ’ ότι «καταρρίπτεται» ένας… μύθος γύρω από τα «αόρατα μαχητικά».

«Τα ρωσικά και τα κινεζικά ραντάρ καθιστούν την τεχνολογία stealth άχρηστη επί της ουσίας αφού εντοπίζουν τα αεροσκάφη και τα μετατρέπουν σε εύκολο στόχο», αναφέρει ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ στον αναλυτή Dave Majumdar του United States Naval Institute News, επισημαίνοντας τις περιπτώσεις των F-22 Raptor και το F-35 Lighting II Joint Strike Fighter.
Εξηγεί πώς αυτό συμβαίνει γιατί η τεχνολογία stealth βασίζεται στο ραντάρ υψηλής συχνότητας, αλλά όχι στα ραντάρ που χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες. «Το JSF και το F-22 προστατεύονται από την ανίχνευση ραδιοκυμάτων στο εύρος των 4-18 GHz και μερικώς στα 2-4 GHz. Και τα δύο όμως αεροσκάφη είναι ορατά στα 2 GHz», σημειώνει ο απόστρατος ναύαρχος σε αμερικανικά ΜΜΕ χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται το όνομα του.
«Μέχρι τώρα τα ραντάρ των 2 GHz δεν μπορούσαν να δώσουν με ακρίβεια τις συντεταγμένες της πτήσης των αεροσκαφών για να πληγούν από πυραύλους. Τώρα όμως η κατάσταση αλλάζει. Η ανίχνευση τους πλέον θα γίνει εύκολη υπόθεση. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο καιρό θα επιβιώσουν τα F-35 και F-22 αν δεν καλύψουν τη χαμηλή ζώνη», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή πλοία τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα εξοπλίζονται με ραντάρ χαμηλής και υψηλής συχνότητας. Συγκεκριμένα τα κινεζικά πλοία εξοπλίζονται με ραντάρ τύπου 52C luyang ΙΙ και 52D luyang ΙΙI.
«Δεδομένης της διάδοσης των ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του F-35 στο σύγχρονο πεδίο μάχης δεδομένου ότι μπορεί να γίνει ορατό από την εχθρική αεράμυνα και να καταρριφθεί», καταλήγει ο Αμερικανός ναύαρχος.
Και σίγουρα δεν είναι ο πρώτος που επισημαίνει τους κινδύνους για τα stealth αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν την «αιχμή» της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Δηλαδή, ο «βασιλιάς» μπορεί να αποδειχθεί… γυμνός.
defencenet.gr