6.8.14

Ψηφίστηκε η τροπολογία που φέρνει αλλαγές στα ΜΜΕ: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ - όχι από ΔΗΜΑΡ


Με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία από το Β’ θερινό τμήμα της Βουλής, την Τρίτη η τροπολογία που φέρνει αλλαγές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία και ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κυρώνει την σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.


Από την ψηφοφορία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, που αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Κατά την έντονη συζήτηση στη Βουλή σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, τόνισε πως η τροπολογία επιβάλλει έναν «εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα» ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την τροπολογία.

Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία πλήττεται από την τροπολογία καθώς προβλέπει τον «ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Πάντως, από την τροπολογία αποσύρθηκαν οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2, οι οποίες προέβλεπαν ότι στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων θα λαμβάνονται υπόψη και οι απασχολούμενοι σε συνδεδεμένες με τον εκάστοτε οργανισμό επιχειρήσεις.

Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων.

Στελέχη του κλάδου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πάντως εκφράστηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι μέσω αυτού αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις που σχετίζονται με τη σχέση ΜΜΕ-διαφημιστικών εταιρειών, παρά το γεγονός ότι η ΕΣΗΕΑ κύρηξε 24 απεργία την ημέρα της ψήφισής του.

Απαντώντας στα περί αιφνιδιασμού, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανέφερε ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο, για να ρυθμιστούν τα ζητήματα πριν αρχίσει η νέα σεζόν.

Στο σύνολό του ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
tanea