13.8.14

Η Αίγυπτος συσφίγγει τις σχέσεις με τη Ρωσία - Συμφωνίες δισεκατομμυρίων προ των πυλών

Επιστροφή στη ρωσική σφαίρα επιρροής κάνει η Αίγυπτος καθώς πιθανόν να ενταχθεί στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου που έχει δημιουργήσει η Ρωσία. 
 
Η Αίγυπτος προσπαθεί να απεμπλακεί σταδιακά από την νεοταξική αμερικανική πολιτική που βοήθησε ουσιαστικά στην πτώση του Μουμπάρακ και την άνοδο ενός ισλαμιστή στην προεδρία της χώρας. 
 
Μια κίνηση που προφανώς ο νέος πρόεδρος στρατάρχης Σίσι δεν ξεχνάει και θέλοντας να εξασφαλίσει συμμαχίες που θα μπορέσουν να τον στηρίξουν σε μια διαμάχη του ειδικά με τους ισλαμιστές που γιγαντώνουν την εξουσίας τους σε πολλές χώρες βλέπει ότι η Ρωσία του Πούτιν μπορεί να του δώσει όλα όσα οι δυτικές χώρες αρνούνται να του δώσουν.
 
Ρωσία και Αίγυπτος συμφώνησαν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες της εισαγωγής αιγυπτιακών προϊόντων στη ρωσική αγορά δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, διευκρινίζοντας ότι θα εκδόσει τις σχετικές διαταγές προς τη Rosslekhoznadzor, την εποπτική Αρχή για τα κτηνιατρικά και τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα.
 
Όπως ανέφερε ο ηγέτης της Ρωσίας, οι δυο χώρες ήδη έχουν ενεργή συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των σιτηρών που καταναλώνονται στην Αίγυπτο. «Περίπου το 90% των εισαγωγών μας από την Αίγυπτο αφορά επίσης γεωργικά προΪόντα: πορτοκάλια, πατάτες, κρεμύδια, σκόρδα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Αίγυπτος ήδη έχει αυξήσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία κατά 30% και είναι έτοιμη να τις αυξήσει κατά άλλο ένα 30% στο προσεχές μέλλον».
 
Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Πούτιν, η Ρωσία και η Αίγυπτος προσανατολίζονται στη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία που αφορά την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία), είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα είχε τεθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου Κοινού Οικονομικού Χώρου, στις 7 Ιουλίου.
 
Τουριστική συνεργασία
 
Αναφορικά με τον τουρισμό, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επιλέξουν ως προορισμό την Αίγυπτο το 2014. Σημειώνεται ότι ο τουρισμός αποτελεί ακόμα έναν σημαντικό τομέα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το 2013 περίπου 2.000.000 Ρώσοι επισκέφτηκαν την Αίγυπτο, παρά τους προσωρινούς περιορισμούς των ταξιδιών προς τη συγκεκριμένη χώρα. Μετά την άρση των περιορισμών, το πρώτο τρίμηνο του 2041, οι Ρώσοι που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο έφτασαν τους 542.000.
 
Σουέζ και βιομηχανία στο προσκήνιο
 
Από την πλευρά του, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι δήλωσε ότι η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης της Ρωσίας στην Αίγυπτο θα είναι κλειδί στο πρότζεκτ της νέας Διώρυγας του Σουέζ. «Οι συνομιλίες μας (με τη Ρωσία) έχουν ανοίξει μεγάλες προοπτικές στον εν λόγω τομέα. Ελπίζω ότι η δημιουργία ρωσικής βιομηχανικής ζώνης στην Αίγυπτο θα είναι το στοιχείο εκείνο που θα συμπληρώσει το έργο της νέας Διώρυγας του Σουέζ, το οποίο παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα» ανέφερε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
 
Όλα αυτά τα μέτρα προφανώς και θα τιτλοποιηθούν με συμβόλαια δισεκατομμυρίων που πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνουν και την προμήθεια νέου στρατιωτικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
 
 defencenet.gr