7.8.14

Το φάντασμα των εκλογών πάνω από το Μαξίμου: Σχέδια για αλλαγή του κλίματος με φόντο την εκλογή του ΠτΔ

Την επόμενη ημέρα του κυβερνητικού συνασπισμού «βλέπουν» ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την ολοκλήρωση της θυελλώδους υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο περιείχε τα προαπαιτούμενα της τρόικας και είχε συνδεθεί με την εκταμίευση της δόσης του ενός δις. ευρώ και τις φθινοπωρινές συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται πλέον η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, όπου αναμένεται να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία εφόσον επιτευχθεί θεωρείται δεδομένο πως θα δώσει νέα πνοή στον κυβερνητικό συνασπισμό, τόσο εντός, όσο και εκτός Κοινοβουλίου.
Ωστόσο η ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους για τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στο φόντο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμφανείς. Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Β’ Θερινού Τμήματος, στην οποία σημειώθηκε σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για τον ΠτΔ. Η τοποθέτηση του κ. Σταμάτη ήρθε δύο εβδομάδες μετά τις δηλώσεις Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 180 βουλευτές για την εκλογή του ΠτΔ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι το «μομέντουμ» είχε στραφεί μετεκλογικά προς όφελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιχειρούν μέσα από παρεμβάσεις σε επίπεδο κορυφής να το αντιστρέψουν.
Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η νέα χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού για τα προγράμματα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων.
Ενδεικτικό του τρόπου που επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα είναι το γεγονός ότι παρά το ότι για το θέμα έλαβε χώρα σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο κ. Σαμαράς επέλεξε να κάνει τις σχετικές δηλώσεις ο ίδιος.
Εκτός αυτού, την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε πυροσβεστική παρέμβαση για το φλέγον ζήτημα του ΕΝΦΙΑ που εξαιτίας αβελτηριών του υπουργείου Οικονομικών είχε στριμώξει στα «σχοινιά» τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και στρώνοντας το δρόμο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντιπολιτευτικές κορώνες.
Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι όσο πλησιάζουμε το Σεπτέμβριο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδια για νέες θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με αιχμή του δόρατος επικείμενες φοροαπαλλαγές, που θα αντικρούσουν τις φιλολαϊκές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που ελέω αλλεπάλληλων θυσιών των φορολογουμένων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη.
 defencenet.gr