19.8.14

Ολόκληρο το εξώδικο των Στρατιωτικών στον Χαρδούβελη


Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη δίνουν στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη δίνουν οι στρατιωτικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Με εξώδικό τους τον καλούν να τους ενημερώσει για το πότε και το πως θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 και να εισπράξουν και αναδρομικά.



Το εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών είναι η πρώτη από μια σειρά νομικών ενεργειών που έχουν προγραμματίσει οι στρατιωτικοί. Η αντίδρασή τους πάντα κινούμενη στο πλαίσιο των νόμων και των θεσμών θα κλιμακωθεί.

Διαβάστε αναλυτικά το εξώδικο
Κι αν κάποιοι υποστηρίξουν «και τι θα βγει μ΄ όλα αυτά» η απάντηση που έχουν οι στρατιωτικοί είναι ότι η προσφυγή στην Δικαιοσύνη της χώρας είναι μονόδρομος. Η άλλη επιλογή είναι η σιωπηρή αποδοχή όσων προγραμματίζονται στα υπουργικά γραφεία και προβλέπουν με απλά λόγια παγίωση των περικοπών που έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ.

Οι αντιδράσεις στις ΕΔ μετά από την απόφαση του ΣτΕ και την αδιαφορία της κυβέρνησης να την εφαρμόσει είναι «μη ελεγχόμενες».

Η επιλογή της παραίτησης γίνεται πλέον όλο και ελκυστική για χιλιάδες στρατιωτικούς ,ειδικά μετά και από τις δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα των ταμείων και του εφάπαξ. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τελικά οι μόνοι που δείχνουν να ανησυχούν για το διογκούμενο κύμα φυγής από το στράτευμα είναι οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Η ελπίδα διεκδίκησης των αυτονόητων με την χρήση όλων των ένδικων μέσων που έχουν ακόμη τουλάχιστον οι πολίτες αυτού του κράτους,ίσως να κρατήσουν κάποια στελέχη στην ενέργεια.

Αναλυτικά το εξώδικο

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Του σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής» (Ε.Σ.ΠΕ.Α.), με έδρα την Αθήνα, οδός Φειδίου αρ. 10, όπως εκπροσωπείται νόμιμα,

ΠΡΟΣ

1. Τον κ Υπουργό Οικονομικών
2. Τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,
που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα, οδός Καραγεώργη Σερβίας αριθ. 10.
..............
Σας έχει ήδη κοινοποιηθεί η υπ. αριθ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθ. έκθεσης επίδοσης 7965ε/23-6-2014
του δικαστικού επιμελητή Αθηνών Δημητρίου Παπαδάκου) με την οποία ακυρώθηκε η υπ' αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012), καθ΄ό μέρος αφορά στην αναδρομική από 1-8-2012 μείωση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, συνεπεία της οποίας υποχρεωθήκαμε να επιστρέψουμε αποδοχές, τις οποίες είχαμε εισπράξει, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. 

Η ακύρωση έλαβε χώρα, καθώς οι διατάξεις των περιπτώσεων 31-33 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες.

Με την ανωτέρω δε εξώδικη κοινοποίηση, σας καλούσαμε ταυτοχρόνως σε άμεση, ορθή και πλήρη συμμόρφωση με το σκεπτικό και διατακτικό της
ανωτέρω απόφασης.

Έκτοτε, παρά τις επανειλημμένες δικές μας οχλήσεις και τις προφορικές δικές σας δεσμεύσεις, σε ουδεμία ενέργεια έχετε προβεί, ως έχετε εκ του Συντάγματος και του νόμου καθήκον, προς συμμόρφωση με την ανωτέρω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ιδιαίτερα δε συνεχίζετε να παρακρατείτε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείτε και να μην επιστρέφετε στους νόμιμους δικαιούχους τους, τα ποσά που παρακρατήθηκαν σε έκαστο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, δυνάμει της ακυρωθείσας και εξαφανισθείσας από το νομικό κόσμο υπ' αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012).

Με την παρούσα ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη συνεχιζόμενη αυτή παράνομη συμπεριφορά σας, να στερείτε με τις πράξεις και παραλείψεις σας από κάθε στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων τα ποσά των νομίμων αποδοχών που παρανόμως του παρακρατήθηκαν και δεν του επιστρέφονται, παρά την ακύρωση της ανωτέρω Απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

όπως, ως νόμιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, προβείτε, εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη λήψη τς παρούσας, ήτοι έως και την 21η Αυγούστου 2014, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς επιστροφή σε κάθε ένα από τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των νομίμων αποδοχών του που του παρακρατήθηκαν, χωρίς νόμιμη αιτία, δυνάμει της ακυρωθείσας υπ' αριθμ. οικ. 2/83408/0022/14-11-2012 απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ τ. Β' 3017/14-11-2012).

ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ

για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας, τόσο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, όσο και έναντι υμών προσωπικά, όπως και κάθε άλλου υπευθύνου, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της περιουσίας των μελών μας. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Καραγεώργη Σερβίας, αρ. 10, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες.

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2014
Για το ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.Α.
Ο Πρόεδρος
Ανέστης Τσουκαράκης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Ράλλης


real.gr