7.8.14

Aθήνα: Σε συνεχείς επαφές με τη Μόσχα για το εμπάργκο

Αφού τα έκανε "μούσκεμα" ο βενιζέλος, προσπαθεί τώρα να τα μπαλώσει ικετεύοντας την ελεημοσύνη της Μόσχας (εν όψει εκλογών...).
Αλεξ

Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. (αφορούν τους ηλίθιους που σήκωσαν το...ανάστημά τους- άνευ λόγου- στη Μόσχα, σαν πιστά σκυλάκια των ΗΠΑ)

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τη Μόσχα βρίσκεται η Αθήνα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο σε κτηνοτροφικά προϊόντα και οπωροκηπευτικά που επέβαλε η Ρωσία. 

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι «οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία.» 

«Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

Σε επίπεδο ΕΕ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας μετά την ανακοίνωση της "σαφώς πολιτικής απόφασης" των ρωσικών αρχών για την απαγόρευση, για έναν χρόνο, των εισαγωγών των περισσοτέρων προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Έπειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το 2013, οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία ανήλθαν σε 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούσαν το 9,9% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Τα φρούτα, το τυρί, το χοιρινό κρέας και τα λαχανικά αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία, συνολικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2013. Ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά (725 εκατομμύρια ευρώ) και το κρασί (595 εκατομμύρια ευρώ).

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.

"Όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις" δήλωσε πάντως ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ

πηγη: skai.gr