7.8.14

"Διορθώνουν" (τάχα) τον ΕΝΦΙΑ σε 4.000 οικισμούς

(φωτ. ΑΠΕ)
Τα κάνουν σκόπιμα "σαλάτα" για να τα "διορθώσουν" μετά και να φανούν...καλοί! Απάτη σκέτη! Θεωρούν το λαό ηλίθιο! (μήπως έχουν δίκιο;)
Αλεξ


Στα επίπεδα του 2013 θα επανέλθουν οι αξίες αποτίμησης των ακινήτων σε 4.000 οικισμούς προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τα “παραφουσκωμένα” εκκαθαριστικά. Τη σχετική εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την παραδοχή λαθών από το οικονομικό επιτελείο αλλά και τις δεσμεύσεις του υπουργου Οικονομικών για διόρθωση των λαθών και αποκατάσταση των αδικιών, υπό τις σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης και φορέων καθώς και υπό τις πιέσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.


Σημειώνεται ότι 27 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μετατεθούν κατά ένα μήνα οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων, ενώ ανάλογο αίτημα υπέβαλε και το ΠΑΣΟΚ. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σήμερα στη Βουλή παραδέχθηκε εκ νέου λάθη και δεσμεύτηκε για τη διόρθωση αδικιών.
«Θα δουλέψουμε πολύ για να βοηθήσουμε τους πολίτες», είπε παραδεχόμενος ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος, που, επειδή δεν βασίζεται στην ικανότητα του πολίτη να πληρώσει (δηλαδή, στο εισόδημά του) αλλά στο τι κατέχει, έχει μια δόση αυθαιρεσίας, για να σημειώσει ότι «εκεί πρέπει να το προσέξουμε».
Αιτιολογώντας, δε, τα λάθη, τα οποία διαπιστώνονται, ο κ. Χαρδούβελης (αφού ανέφερε πως η προσπάθεια έγινε για να αποκτήσει το κράτος έναν σωστό φόρο κατοικίας και ακίνητης περιουσίας) εξήγησε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε η αλλαγή αυτή και σε μεγάλη έκταση - αφορά 6 εκατ. φορολογούμενους.
Προσθέτοντας δε πως για 4.000 οικισμούς στη χώρα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην Ελλάδα ο λόγος που έγιναν τα τεράστια λάθη είναι η κληρονομιά του παρελθόντος.
«Βρέθηκε μια φόρμουλα και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε σύντομα. Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε. Πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.
Παράλληλα, στη σύντομη παρέμβασή του, μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απηύθυνε πρόσκληση για συναίνεση προς την αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Ελπίζω σε συναίνεση και ότι θα βρεθούν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που θα ψηφίσετε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  και ο ίδιος έχει προχωρήσει στη διόρθωση λαθών που περιείχε ο ΕΝΦΙΑ και κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και «η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, λέγοντας ότι το ΥΠΟΙΚ καταγράφει τις στρεβλώσεις και τις αδικίες κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογούμενων.
Σε ανακοίνωση του εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι θέση του «είναι πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνση τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν». 
Πίεση προς την κυβέρνηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς 27 βουλευτές με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπου αναφέρονται σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό του, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη, να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και να αυξηθούν οι δόσεις από πέντε σε δέκα.
 πηγη: newsroom enet