14.8.14

ΟΜΙΛΙΑ: ΟΧΥΡΑ ΚΡΗΤΗ 1941-1945.




 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ στο  Β.Π.Π 

 του Σπυριδακη Μιχάλη.

Θα μιλήσουν επίσης και ο κ Φοινίτσης Λευτέρης για το μαρτυρολόγιο της Κρήτης και το μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ Αριστομένης Ι. Συγγελάκη και θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

Ημέρα    22- Σεπτεμβρίου   και ώρα 8 το βράδυ στη πλατεία Τυμπακίου.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και η πιο δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση  στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ενεπλάκη η πλειοψηφία των εθνών που πάλευαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημαντικά θέατρα πολέμου και η οποία κόστισε περίπου 55,5 εκατομμύρια ζωές.

Πριν τη Γερμανική κατοχή υπήρχαν κατάσκοποι στην Κρήτη, με βάση της μαρτυρίες των ντόπιων.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν να οχυρωθούν η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα . Έως το τέλος του πολέμου ο αμυντικός σχεδιασμός στην Κρήτη είχε ολοκληρωθεί αλλά στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα κτίστηκαν μόνο λίγα μικρά οχυρά σε επιλεγμένες θέσεις.
Η Κρήτη αποτελεί την ισχυρότερη πολεμική βάση των Γερμανών στη Μεσόγειο και αποτελεί από την αρχή κατάληψης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου  ΦΡΟΥΡΙΟ και ο διοικητής των δυνάμεων κατοχής ονομάζεται Διοικητής φρουρίου Κρήτης.
Η σημασία που είχε στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η περιοχή του αεροδρομίου Τυμπακίου και το στενό της Φαιστού διακρίνεται από τη χαρτογράφηση των οχυρωματικών θέσεων, αρκετές από τις οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα. Η αρχιτεκτονική των οχυρώσεων παραμένει πολύπλοκη και δαιδαλώδης γύρω από το αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Απλώνεται από τα νότια του Αμαρίου στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης, σε όλο των κόλπο της Μεσαράς, στα παραλία του Λιβυκού πελάγους, στα Αστερούσια, στην αρχαία Φαιστό, στην Αγία Τριάδα, στο  Κομμό, στα Μάταλα, στη Γόρτυνα στην ανατολική Μεσσαρά και στο νότιο ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Η οχύρωση του στενού της Φαιστού και της ευρύτερης περιοχής στο τέλος του πολέμου οργανώνετε η πολεμική πράξη αυτού πολέμου. Ο έλεγχος του στενού της Φαιστού ήταν η αιτία της δεύτερης μεγάλη καταστροφής της περιοχής Τυμπακίου και πιθανόν και του ολοκαυτώματος της Βιάννου Η γεωπολιτική σημασία και ο έλεγχος του στενού της Φαιστού, αποδεικνύεται  από την εγκατοίκηση του λόφου της Φαιστού ήδη από 7000 π.Χ, τη δημιουργία των πρώτων ανακτόρων στην θέση αυτή (1900 π.Χ). Πρόκειται την ιδία περιοχή που επιλέχτηκε για την δημιουργία  ισχυρών αμυντικών οχυρώσεων  από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής του Β πολέμου  στο 1942-1945.
Τα Γερμανικά στρατεύματα τοποθετηθήκαν κοντά στο στενό της Φαιστού ,του 1943, περιμένοντας  την αποβίβαση των συμμαχικών δυνάμεων από τον κόλπο της Μεσσαράς. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν διαδώσει ψευδή είδηση ότι η αποβίβαση θα πραγματοποιηθεί από την Κρήτη, τον Κόλπο της Μεσσαράς προς Ευρώπη. Το ίδιο είχε γίνει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.  Ενώ η αποβίβαση είχε προγραμματιστεί από άλλα σημεία της  Σικελία και Νορβηγία.
Η απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κραίπε, Απρίλιο 44, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της εθνικής αντίστασης στη Κρήτη, σχεδιάστηκε περιμετρικά από τις γερμανικές οχυρώσεις της Μεσσαράς.
Οι διαφορετικές εκδόσεις χαρτών για την Κρήτη και την Γερμανική Κατοχική ζωγραφική  κρίνετε το ενδιαφέρον του τρίτου Ράιχ για το νησί.
Στη περιοχή Ασφεντιλιά σώζεται μέχρι και σήμερα άρτιο το Γερμανικό κατοχικό στρατόπεδο Πιτσιδίων, και το μοναδικό σωζόμενο σχεδόν ολόκληρο στη Ελλάδα.
 Οι οχυρώσεις και τα στρατόπεδα των κατοχικών φασιστικών δυνάμεων στη Κρήτη και τεκμηριώνουν  τα δεινά, τα ολοκαυτώματα, την πείνα και τις καταστροφές του Κρητικού λαού στη κατοχή. Και ιδιαίτερα οι σωζόμενες οχυρώσεις και στρατόπεδα διατηρούν την ιστορική μνήμη στις επόμενες γενιές.
Η διεκδίκηση των δίκαιων, ισχυρά τεκμηριωμένων και απαράγραπτων αξιώσεών μας από τη Γερμανία για «τις ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες», όπως άλλωστε αναγνώρισε ο Γερμανός Πρόεδρος κ. Γκάουκ πρόσφατα στους Λυγκιάδες Ιωαννίνων, που υπέστη ο Ελληνικός Λαός κατά την περίοδο της Κατοχής επανέρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, διαψεύδοντας όσους έσπευσαν να θεωρήσουν το ζήτημα λήξαν. 
Η Κρήτη υπέφερε τα πάνδεινα από τη γερμανική τρομοκρατία, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο αναλογικά φόρο αίματος σε όλη την Ευρώπη. Ο περήφανος Κρητικός Λαός, πάντα πρωτοπόρος στους πατριωτικούς και δημοκρατικούς αγώνες, πρωτοστατεί και σήμερα στον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στέλνοντας, παράλληλα, ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης του ναζισμού. 
70 χρόνια μετά την Κατοχή, έχει, επιτέλους, έλθει η ώρα για την δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού.
Οι νεκροί ζητούν Δικαίωση! Η γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον Άξονα αποτελεί φάρο αγωνιστικότητας! Και στην υπόθεση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μόνο η παλλαϊκή κινητοποίηση μπορεί να φέρει τη νίκη!
 Το Σάββατο 23-8-2014 θα γίνει ξενάγηση στα γερμανικά κατοχικά στρατόπεδα και οχυρώσεις του αεροδρομίου Τυμπακίου με αφετηρία από την εκκλησία του Αγίου Τίτου το σύμβολο της αντίστασης στη Κατοχή στη Μεσσαρά.

Οργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου ,οι  Σύλλογοι των Ψαράδων του Κόκκινου Πύργου , το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς 
το Δίκτυο Ολοκαυτωμάτων και η  Ένωση Θυμάτων Πολέμου συμμετέχουν επίσης και το  Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.