3.8.14

Αιματηρή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη Κίνα - 100 οι νεκροί


Σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών γραφείων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνοντας στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά βίας τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ένοπλοι μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον πολιτών, αστυνομικών και αξιωματούχων. Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι 59 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην κομητεία Σάτσε στα νότια της Σιντζιάνγκ, ενώ 37 πολίτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 28 Ιουλίου.
Οι αρχές ανέφεραν το περιστατικό μία ημέρα αργότερα ανακοινώνοντας ότι δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση οπλισμένων με μαχαίρια σε δύο πόλεις της περιοχής.
Δεν είναι σαφής ο λόγος της καθυστέρησης αυτής παρότι και στο παρελθόν έχει συμβεί τέτοια γεγονότα να ανακοινώνονται με καθυστέρηση ή ακόμη και να συγκαλύπτονται. Εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ασφαλείας είναι δύσκολες οι επισκέψεις στην περιοχή για τους δημοσιογράφους, γεγονός που καθιστά την ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης σχεδόν αδύνατη.
Η πλειονότητα των κατοίκων της Σιντζιάνγκ είναι μουσουλμάνοι Ουιγούροι που μιλούν μία τουρκική διάλεκτο. Στην περιοχή σημειώνονται εδώ και χρόνια βίαια επεισόδια, τα οποία η κυβέρνηση αποδίδει είτε σε ισλαμιστές ενόπλους είτε σε αυτονομιστές, που--όπως υποστηρίζει--επιθυμούν ένα ανεξάρτητο κράτος, το Ανατολικό Τουρκεστάν.
  defencenet.gr