1.7.14

Αλλάζει ο γεωστρατηγικός χάρτης στη Μέση Ανατολή: Μαχητικά Su-30MK αγοράζει το Ιράκ από τη Ρωσία

Μαχητικά αεροσκάφη Su-30MK πρόκειται να παραλάβει πολύ σύντομα τοι Ιράκ στο αγώνα του κατά της ισλαμικής οργάνωσης ISIS (η οποία μετονομάστηκε σε IS μόλις σήμερα).
Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ λέγοντας ότι τα αεροσκάφη σε πολύ λίγο χρόνο πρόκειται να βρίσκονται στο Ιράκ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αρχικές πληροφορίες του defencenet.gr.

Πρόκειται για αεροσκάφη τα οποία είχαν δοθεί στην Ινδία στις αρχές του 2000 αλλά επιστράφησαν πίσω το 2003 καθώς οι Ινδοί και αφού τα χρησιμοποίησαν για κάποιο διάστημα τα επέστρεψαν αναμένοντας τις νεότερες εκδόσεις του Su-30MKI. Συνολικά επρόκειτο για 18 αεροσκάφη τα οποία η Ρωσία ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι σκοπεύει να μεταπωλήσει  στο εξωτερικόι.
Δώδεκα από αυτά τελικά κατέληξαν στην Αεροπορία της Αγκόλα και τα υπόλοιπα έξι θα αγοραστούν τελικά από το Ιράκ.
Τη σχετική δήλωση επιβεβαίωσε πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας όπως ανέφερε στοInterfax: «Το Ιράκ πρόκειται να παραλάβει έναν αριθμό αεροσκαφών Su-30MKI, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις ινδικές αεροπορικές δυνάμεις και επιστράφηκαν στο Ιρκούτ μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας. Τα αεροσκάφη είχαν σταλεί σε εργοστάσιο της Λευκορωσίας για επισκευή. Έπειτα αρκετά από αυτά πουλήθηκαν στην Ανγκόλα, ενώ τα εναπομείναντα (πέντε ή έξι) ενδέχεται να σταλούν στο Ιράκ», σχολιάζοντας δήλωση του Ιρακινού προέδρου Νούρι αλ Μαλίκι ότι η χώρα του έχει ήδη συμφωνήσει να προμηθευτεί αρκετά αεροσκάφη Sukhoi από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.  
Η παρτίδα των 18 αυτών αεροσκαφών αφορούσε 8 Su-30MK (διθέσια) και 10 Su-30K,(μονοθέσια)  τα οποία αποτελούσαν την εξέλιξη για εξαγωγές της βασικής έκδοσης του Su-30M Flanker-H χωρίς να διαθέτουν  σύστημα εκτροπής ώσης και πρόσθια πτερύγια (canards) βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν αργότερα στα ινδικά Su-30MKI.
Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ N011M το οποίο μπορεί να παρακολουθεί μέχρι και 15 στόχους στον αέρα ταυτόχρονα. Επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για αποστολές αέρος-εδάφους το Su-30MK μπορεί να μεταφέρει έως και 6 όπλα κατεύθυνσης λέιζερ όπως, τη σειρά KAB-500KR, KAB-500L  και KAB-1500KR,  ή ρουκέτες, των 80 χλστ.  των 130 χλστ.  ή S-25 των 250 χλστ.
Παράλληλα τα αεροσκάφη έχουν πλήρη δυνατότητα για αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας.
Η προμήθεια τους από το Ιράκ, παρά τον μικρό αριθμό τους πρόκειται να επηρεάσει την ισορροπία στην Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράκ φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει και σε νέες παραγγελίες προηγμένων ρωσικών μαχητικών.  
defencenet.gr