8.7.14

Τελικές δοκιμές για τον "Αυτοκράτορα" των ρωσικών αντιαεροπορικών S-500

Στο “πεδίο μαχών” δοκιμάστηκε το νέο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500"Samoderzhets" ("Autocrat") με δυνατότητες αναχαίτησης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Το σύστημα S-500, το νέο ρωσικό υπερόπλο, έχει σχεδιαστεί ώστε να ξεπερνά τις δυνατότητες του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 Triumf. 
 
Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του νέου υπερόπλου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.H πλήρης διάθεση του νέου πυραυλικού συστήματος και η αντικατάσταση όλων των S-400 αλλά και των S-300  έχει προγραμματιστεί για το 2020.  
 
Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς S-500 είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να χτυπήσουν ταυτόχρονα έως και δέκα βαλλιστικούς στόχους-  που πετούν με υπερηχητική ταχύτητα έως και επτά χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δυσκολεύοντας ακόμα και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS.
 
Η εμβέλεια αναχαίτησης αναμένεται να είναι στα 600χλμ. Ο αρχικός στόχος είναι να ενταχθούν σε υπηρεσία 10 τάγματα με το σύστημα μέχρι το 2020.
 
Η δημιουργία σύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροδιαστημικής άμυνας, την οποία έχει αναλάβει  η κοινοπραξία Almaz-Antey, είναι ένας σύνθετος στόχος που απαιτεί σοβαρές σχεδιαστικές καινοτομίες και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού των εγκαταστάσεων παραγωγής.  
 
defencenet.gr