5.7.14

Γιατί η λύση P-3 Orion έγινε μονόδρομος για το Πολεμικό Ναυτικό


H υπόθεση της ενεργοποίησης των ανεξήγητα καθηλωμένων εδώ και έξι χρόνια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 - Orion,αποτελεί εξέλιξη που “ανακουφίζει” το Πολεμικό Ναυτικό από ένα πολύ μεγάλο πονοκέφαλο. Η έλλειψη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έγινε αισθητή όλα αυτά τα χρόνια και πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της έλλειψης ήταν οι τελευταίες ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Η “γύμνια” του ΠΝ στον αέρα ήταν αποκαρδιωτική και ήταν το τελευταίο καμπανάκι κινδύνου που έκαμψε και τις τελευταίες αμφιβολίες που ίσως κάποιοι να είχαν.


Η λύση των P-3 Orion (δείτε βίντεο και διαβάστε περισσότερα για τα P3 Orion εδώ) που μόνοι μας καθηλώσαμε (!) έγινε μονόδρομος λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε άλλης αξιόπιστης λύσης. Τα γαλλικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που μας είχε προτείνει να “νοικιάσουμε” ο Ολάντ εκτός ότι “έχουν τα χρονάκια” τους - όπως και τα P-3- θα προκαλούσαν τα προβλήματα που προκαλεί πάντα η είσοδος ενός διαφορετικού τύπου αεροσκάφους . Με τα P-3 ,υπάρχουν οι υποδομές αλλά και το προσωπικό που χθες επισκέφθηκε ο Α/ΓΕΝ.

Μένει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και το οικονομικό κόστος του “συμμαζέματος” των αεροσκαφών. Από το ΓΕΝ πηγές υποστηρίζουν ότι με τους αμερικανούς “βρικσόμαστε σε πολύ καλό δρόμο” και δείχνουν να πιστεύουν πως “θα τα βρούμε και στα οικονομικά”. Στα συν της υπόθεσης ότι όλες οι εργασίες θα γίνουν στην ΕΑΒ.

Φαίνεται ότι όπως πάνε τα πράγματα θα έχουμε νωρίτερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας από υποβρύχια! 

Γιατί “καίγεται” το ΠΝ

Όπως λένε επιτελείς του ΓΕΝ “το ΠΝ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενεργοποίηση των ΑΦΝΣ τα οποία για μεγαλο χρονικό διαστημα  βρίσκονται σε ακινησια. Μετά από περίπου 6 χρόνια απραξίας και μετά από απόφαση και προσωπική προσπάθεια του Α/ΓΕΝ για διερεύνηση του θέματος και εξεύρεση της βέλτιστης και οικονομικότερης λύσης, εχουν ξεκινησει οι διαδικασιες επανα-πιστοποιησης του προσωπικού της 353 ΜΝΑΣ και  ενεργοποίησης των αεροσκαφών. 

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ΑΦΝΣ έχουν λείψει από τις επιχειρήσεις, που εκτελεί το ΠΝ  στο πλαίσιο της αποστολής του. Στην επιτήρηση η χρήση των ΑΦΝΣ αποτελεί βασικό συστατικό για την επιτυχή και ταχεία απόκτηση εικόνας σε περιοχή μεγάλης έκτασης περιορίζοντας τις κινήσεις των π.πλοιων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ιδια αποστολή επιτήρησης, γεγονός που σημαίνει εξοικονόμιση πόρων με το ίδιο επιχειρησιακό όφελος. Αλλά ακόμα και στις επιχειρήσεις του Λ.Σ κατά τις λαθρομετανάστευσης τα ΑΦΝΣ θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμο εργαλείο για  γρήγορη ερευνα περιοχής και εντοπισμό.    Τέλος και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τα ΑΦΝΣ έχουν πολύ σπουδαίο ρόλο αν αναλογιστούμε το υποβρύχιο δυναμικό που διαθέτει η Τουρκία και οι προοπτικές που υπάρχουν με την απόκτηση των νέων τουρκικών Υ/Β τ.214”. 

onalert