4.7.14

Β-Πούτιν: "Οι ΗΠΑ εκβιάζουν ωμά τη Γαλλία να μην μας δώσει τα Mistral - Έχουν χάσει τον έλεγχο"

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκβιάζουν τη Γαλλία να μην παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα Mistral στη Ρωσία και επιχειρούν να τη «δωροδοκήσουν» ακόμη και χαρίζοντας το πρόστιμο-μαμούθ που έχει επιβληθεί από τους Αμερικανούς στην τράπεζα BNP-Paribas για το σπάσιμο του εμπάργκο της χρηματοδότησης στο Σουδάν. Την απειλούν δε με πρόστιμα και σε άλλες τράπεζες.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνάντησης με τους πρεσβευτές και τους αντιπροσώπους της Ρωσικής Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.

«Είμαστε ενήμεροι για την πίεση που ασκείται από τους Αμερικανούς εταίρους μας στη Γαλλία για να την αποτρέψει να παραδώσει τα πλοία τύπου Mistral στη Ρωσία. Γνωρίζουμε επίσης τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αν οι Γάλλοι δεν παραδίνουν τα Mistral, θα αρθούν οι κυρώσεις κατά των  γαλλικών τραπεζών  ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν», είπε ο Β. Πουτιν.
Και συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος: «Κι αν αυτό δεν είναι εκβιασμός, τι είναι; Αλλά πώς μπορεί κανείς να εργαστεί έτσι στη διεθνή σκηνή; Η συμπεριφορά που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ κατά των γαλλικών τραπεζών δεν δημιούργησε παρά αγανάκτηση στην Ευρώπη και σε εμάς».Κοινώς οι ΗΠΑ έχουν χάσει το έλεγχο και προσπαθούν να βρούν τρόπους να... απειλήσουν τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, στο οποίο έχουν εγκλωνιστεί.
Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ έχουν λυσσάξει με την πώληση των Mistral στη Ρωσία και επιχειρούν με κάθε τρόπο, κυρίως από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, να σαμποτάρουν την προμήθεια αυτή για να εκδικηθούν τη Μόσχα.
Ακόμη και την ίδια ημέρα που ο Β. Πούτιν συναντούσε τους πρεσβευτές ο Ben Rhodes, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, αντέδρασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ λέγοντας ότι, «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Ουκρανία, πιστεύουμε ότι ο καιρός δεν είναι κατάλληλος για τη σύναψη στρατιωτικών συμβολαίων».
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP-Paribas για την παραβίαση του εμπάργκο των τραπεζικών συναλλαγών που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Σουδάν ανέρχεται στα 9 δισ. δολάρια και είναι πρωτοφανές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως αναφέρουν ακόμη και αμερικανικά ΜΜΕ, έφτασε στο αστρονομικό αυτό ποσό προκειμένου να εκβιαστεί η Γαλλία, κάτι που έγινε, για τα Mistral.
Η αγορά των δύο ελικοπτεροφόρων κοστίζει περί το 1,35 δισ., ποσό που έχει ήδη πληρωθεί από τη Ρωσία στη Γαλλία και σε περίπτωση που σπάσει η συμφωνία τότε το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστραφεί, αλλά ένα ακόμη μεγαλύτερο ως ρήτρες. Επίσης, η Γαλλία θα άνοιγε «πόλεμο» με τη Ρωσία μετά από κάτι τέτοιο.
Ήδη, οι πρώτοι 400 ναύτες έχουν μεταβεί από τις 30 Ιουνίου στο Saint-Nazaire για εκπαίδευση στα Mistral, ενώ η Ρωσία έχει παραγγείλει και τα πρώτα ελικόπτερα Ka-52 Aligator, σε ναυτική έκδοση, τα οποία θα επιχειρούν από τα Mistral.
defencenet.gr