12.7.14

ΠΡΑΞΗ DE FACTO ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ Μέσα στη νύχτα πήραν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στο ιρακινό Κουρδιστάν οι Κούρδοι

H κουρδική κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής προχώρησε πριν λίγο σε πράξη de facto οικονομικής απόσχισης από το Ιράκ, καθώς ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη πηγή στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν.
«Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν υποχρεώθηκε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει την υποδομή του Ιράκ αφού πληροφορήθηκε για απόπειρες από αξιωματούχους του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου να την σαμποτάρουν», δήλωσε η εν λόγω πηγή ζητώντας να μην κατονομασθεί.

«Από τώρα και στο εξής θα είναι υπό τον έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και περιμένουμε να αρχίσουν σύντομα οι επιχειρήσεις», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως οι δυνάμεις της Δύναμης Προστασίας του Πετρελαίου της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο όλων των σημείων ελέγχου της περιοχής.
Η πηγή δήλωσε πως το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου σχεδίαζε να σαμποτάρει ένα νέο αγωγό που είναι υπό κατασκευή για να συνδέσει τις τρεις κύριες πετρελαιοφόρες περιοχές του Κιρκούκ, τις δύο από τις οποίες εκμεταλλευόταν ως τώρα η ελεγχόμενη από την κεντρική κυβέρνηση North Oil Company, τα στελέχητης οποίας εκδιώχθηκαν.
Κάπου 100.000 ένοπλοι που αποτελούν τον Στρατό του Κουρδιστάν έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για να υποστηριχθεί η απόφαση για να αποτραπεί η οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση της Βαγδάτης.
Το εθνικό υπουργείο Πετρελαίου στη Βαγδάτη καταδίκασε την κατάληψη των πετρελαιοφόρων περιοχών στο Κιρκούκ και κάλεσε τους Κούρδους να αποσυρθούν αμέσως για να αποφύγουν«τρομερές συνέπειες».
Πρόκειται για μια ενέργεια που ουσιαστικά ακολουθεί τις δηλώσεις του ηγέτη των Κούρδων Μ.Μπαρζανί ότι "Ηρθε η ώρα για ανεξαρτησία του Κουρδιστάν".
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ σίγουρα δεν ελέγχει και πολλά πράγματα στην χώρα και η προέλαση του ISIL, λίγων χιλιάδων ελαφρά οπλισμένων ημίτρελων φανατικών, κατέδειξε την αδυναμία της, αλλά είναι βέβαιο ότι όχι μόνο η Βαγδάτη, αλλά και η Τεχεράνη θα κάνουν τα πάντα για να μην περάσει αυτή η ανεξαρτητοποίηση που στηρίζεται βέβαια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ...
defencenet.gr