20.7.14

Το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου DARE-J


Η εταιρία ΕΠΟΣ Α.Ε. είναι μία αμιγώς Ελληνική εταιρεία η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το σύστημα DARE-J. Το DARE-J είναι ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να παρακολουθήσουν, αναλύσουν, ακροαστούν και παρεμβάλλουν στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες. Η ανάπτυξη του συστήματος αυτού έγινε αποκλειστικά από έλληνες μηχανικούς με τη χρησιμοποίηση ίδιων οικονομικών πόρων και τεχνογνωσίας της εταιρίας ΕΠΟΣ.


1. Το σύστημα DARE-J αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου «Δούρειος Ίππος», που έλαβε χώρα στην Ανδραβίδα (24-25 Νοεμβρίου 2004). Η επί του πεδίου αξιολόγηση του συστήματος κατέδειξε ότι το σύστημα DARE-J έχει πρωτοφανείς δυνατότητες και επιδόσεις σε επιχειρησιακό περιβάλλον, κατά πολύ ανώτερες από οποιοδήποτε σύστημα ΣΗΕ/Τ (Σύστημα Ηλεκτρονικών Εφαρμογών / Τηλεπικοινωνιών) που έχει δοκιμαστεί ή προταθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι σήμερα, ενώ υπερκαλύπτει όλες τις προδιαγραφές σχετικά με συστήματα ΣΗΕ/Τ που έχουν τεθεί κατά το παρελθόν από τα επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΑ). Ειδικότερα, η επί του πεδίου αξιολόγηση απέδειξε ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να δρα ως πολλαπλασιαστής ισχύος των φίλιων δυνάμεων, καθώς επέτρεψε στα φίλια οπλικά συστήματα που συμμετείχαν στην άσκηση, να διοπτεύσουν τον εχθρό, να ακούσουν τις συνομιλίες του και, επιλεκτικά, να σιωπήσουν όσες επιθυμούσαν.
2. Από το 2005 έως σήμερα η εταιρία παρουσιάζει το σύστημα DARE-J στις Ένοπλες Δυνάμεις (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνεχείς βελτιώσεις του συστήματος.
Το σύστημα DARE-J, λόγω της τεχνολογίας και των αποδεδειγμένων επιδόσεών του, συγκαταλέγεται μεταξύ των άριστων εμπορικά διαθέσιμων συστημάτων και μπορεί να υπερκαλύψει την απαίτηση του ΓΕΑ, όπως αυτή περιγράφεται στο επικυρωμένο ΕΜΠΑΕ του 2010. Πρέπει να επισημανθεί ότι όποιες χώρες διαθέτουν αντίστοιχα συστήματα δεν τα εξάγουν προς τρίτες χώρες επειδή εμπίπτουν σε αυστηρούς κανόνες άδειας εξαγωγής λόγω της υψηλής αμυντικής σημασίας τους, ούτε έχει διενεργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αντιστοίχων συστημάτων από καμία σύμμαχο χώρα.
Το σύστημα δε, συγκρινόμενο με όλα τα γνωστά συστήματα που κυκλοφορούν στους κόλπους της συμμαχίας και με όλα αυτά που υπάρχουν και λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, θεωρείται κατά πολύ ανώτερο τόσο τεχνολογικά - σύγχρονος ψηφιακός σχεδιασμός - όσο και ουσιαστικά όπως αποδείχθηκε κατά την αξιολόγηση του συστήματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι με την αξιοποίηση του συστήματος DARE-J οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα και προβάδισμα στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης και του ηλεκτρονικού πολέμου στο θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου και του Έβρου.
Φάση 1η Ένα βιομηχανικό σύστημα DARE-J για τις ανάγκες του Πεδίου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΠΕΗΠ) στην Ανδραβίδα. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση του προσωπικού των Ε.Δ. στα σχολεία των όπλων και στις διακλαδικές ασκήσεις. Προβλεπόμενο κόστος 500.000Ε. Παράδοση 12-16 Μήνες.
Φάση 2η Στρατιωτικοποιημένο σύστημα DARE-J. Το σύστημα θα προσαρμοστεί στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του έκαστου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλεπόμενο κόστος 1.500.000-3.000.0000Ε (αναλόγως τελικών προδιαγραφών). Παράδοση 18-24 Μήνες. 
defencenews.gr