23.7.14

Προς ολοκληρωτική κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων - Την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο - σκούπα με τις σχετικές διατάξεις

Προς ολοκληρωτική κατάργηση οδεύουν οι φόροι υπέρ τρίτων. Σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, την Πέμπτη στη Βουλή. Θα πρόκειται για πολυνομοσχέδιο - σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις εναπομείνασες προαπαιτούμενες ρυθμίσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης του μνημονίου.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στην ολοκληρωτική κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, επειδή θεωρεί ότι είναι κατάλοιπα άλλων ιστορικών περιόδων και στρεβλώνουν τη λειτουργία της οικονομίας.

Η οδηγία είναι «καθαρίστε το τοπίο», «ελευθερώστε την οικονομία από επιβαρύνσεις άσχετες προς τις συναλλαγές», «δώστε την ευκαιρία στον καθαρό ανταγωνισμό» προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η οικονομία.

Και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υιοθετήσει τη γραμμή της τρόικα ή ακριβέστερα  δεν είναι διατεθειμένη  να δώσει μάχη για φόρους που απορροφούν κυρίως επικουρικά ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικών επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι σε ανύποπτο χρόνο αξιοποίησαν την ισχύ που διέθεταν και εξασφάλισαν τέτοιους πόρους, ικανούς να στηρίζουν τις παροχές που προσέφεραν στους ασφαλισμένους τους.

Ενδεχόμενη κατάργηση πάντως των φόρων υπέρ τρίτων θα αφαιρέσει κρίσιμους πόρους από συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία και θα τα οδηγήσει σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις ή απορροφήσεις. Στους καταργούμενους φόρους υπέρ τρίτων συγκαταλέγεται και το αγγελιόσημο, γεγονός που αυτόματα θα μεταβάλει το ασφαλιστικό καθεστώς στον Τύπο, σε μια περίοδο που τα προβλήματα περισσεύουν και τα μέσα ενημέρωσης δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως από την μακρόχρονη οικονομική κρίση.

Αν όντως το πολυνομοσχέδιο κατατεθεί τη Πέμπτη η ψήφισή του αναμένεται από το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής στις αρχές Αυγούστου.
TANEA