5.7.14

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΓΕΝΟΠ

Ενώ η  "κυβέρνηση" είναι νόμιμη και μη καταχρηστική...!
Α/Αλ

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ, που αντιδρά στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, όσον αφορά στις αγωγές που είχαν καταθέσει η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, και καταχρηστική όσον αφορά στην αγωγή που είχε καταθέσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Με βάση την απόφαση δεν υπάρχει απαγόρευση για μελλοντικές κινητοποιήσεις, όπως εκτίμησε ο νομικός σύμβουλος της ΓΕΝΟΠ, ενώ η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».


Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στην επίταξη των απεργών και να ομαλοποιηθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στη χώρα. Το Μέγαρο Μαξίμου, που ανέμενε την δικαστική απόφαση, είναι σε ετοιμότητα ώστε να αποστείλει τα φύλλα πορείας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει σε λειτουργία το Σάββατο και την Κυριακή («λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών», όπως τονίζεται).

Από πλευράς του, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που συνεδρίαζαν μέχρι τις 12:30 το βράδυ της Παρασκευής ώστε να επεξεργαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, ενώ σε περίπτωση επίταξής τους, τότε θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει  το δρόμο του αυταρχισμού και της ποινικοποίησης των αγώνων. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της  και το εθνικό συμφέρον, δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για το κλίμα της κοινωνικής πόλωσης και της ακραίας πολιτικής σύγκρουσης που καλλιεργεί», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για δημοψήφισμα.

«Καλούμε την κυβέρνηση έστω και αυτή την ώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σον ελληνικό λαό  να αποφανθεί για τον χαρακτήρα της ΔΕΗ», υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.

«Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις», τονίζει από πλευράς του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την  ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί», προστίθεται.


antenna.gr