2.7.14

Ρωσία: Ζήτησε επίσημα μια νέα "Γιάλτα" από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο Γ'ΠΠ...

Την οικοδόμηση ενός νέου παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας, στην ουσία ,ια νέα "Γιάλτα" ζήτησε η Ρωσία από τις ΗΠΑ προκειμένου να χωριστούν οι νέες ζώνες επιρροής μεταξύ του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και της Ευρασιατιης Ένωσης-Ρωσίας.
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Γραμματέας του Ρωσικού Συμβούλιο Ασφαλείας Yevgeny Lukyanov "η ηγεμονία των ΗΠΑ τελείωσε και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε σε μια ψυχροπολεμική βάση"!
 
Και συνέχισε "η ηγεμονία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή έφτασε στο τέλος της, κάτι με το οποίο φυσικά η Ουάσιγκτον δεν θα συμφωνήσει".
 
Και αμέσως μετά είπε στο RIA Nοvosti "Πρέπει να πραγματοποιηθεί μια παγκόσμια συνδιάσκεψη στην οποια θα συμμετάσοχυν όλοι οι παίκτες κλειδιά του πλανήτη. Άλλος οργανισμός για τετοια θέματα από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλειας δεν υπάρχει. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ούτε κανόνες. Και θα παραβιάζονται εάν δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση.Και τότε ο κόσμος θα γίνεται όλο και πιο χαοτικός και λιγότερο διαχειρήσιμος.Τώρα στο παγκόσμιο σκηνικό έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα κέντρα εξουσίας που περιλαμβάνουν και τις χωρες που ανήκουν στα BRICS. Η Ρωσία από μόνη της μπορέι να σταθεί στα πόδια της".
 
Πρόκειται για μία ρεαλιστική προσέγγιση η οποία έχει ως στόχο να αποφευχθούν "ατυχήματα" τύπου "Ουκρανίας" τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη επέκταση των συγκρούσεων.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία θέτει το ζήτημα, αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το είχε θέσει εμμέσως ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν: Στις 29 Ιανουαρίου 2014 από τις Βρυξέλλες ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο, Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα σε ΕΕ και ΗΠΑ να κρατηθούν μακριά από την ουκρανική κρίση στην 32η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας για την παραβίαση της συνθήκης της Γιάλτας.
 
«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εάν, στο ζενίθ μιας κρίσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος, ο υπουργός Εξωτερικών (της Ρωσίας) συμμετείχε σε μια αντιευρωπαϊκή συγκέντρωση και άρχιζε να δίνει συμβουλές στους διαδηλωτές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
 
Τώρα, με την δυτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει καταστραφεί η αρχιτεκτονική της Γιάλτας και η Ρωσία ζητά μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για τον μετά-μεταψυχροπολεμικό κόσμο. Αλλά η Γιάλτα ήρθε μετά από έναν καταστροφικό πόλεμο που όλοι ήταν πρόθυμοι να ακούσουν. Τώρα θα συμβεί το ίδιο χωρίς πόλεμο;
 
 defencenet.gr